25
stu
2022
Vijesti plus

Masno i slasno

Tko je gladan, imamo Burek!

Ilustracija u retro stilu s natpisom burek u neonskom trokutu

Burek / Izvor: Canva; Ilustracija: Igor Jurilj (Yellow Yuri)

share

Burek nema tko ne voli! Burek je gastronomska ugoda, neizbježna okrepa svih nas iz balkanskih zemalja, blago preuzeto od Osmanlija. Burek volimo jer je mastan, slojevit, hrskav i punjen kombinacijama koje će vas ili osvojiti ili odbiti. No malo tko odbija dobar burek. Zagrebačka elektronička scena ponosno peče vrti svoje Bureke na razbacanim gradskim lokacijama gdje se servira samo najukusnije.

Mali, ali već kultni domaći label Burek tradicionalno sprema ponajbolje partije, a u novoj sezoni, jednu epizoda odrađuju u Petom kupeu gdje će u petak, 25. studenog, dovesti DJ senzaciju Johna Talabota. Njemu će društvo za pultom praviti DJ Pytzek te domaćin iz Petog kupea, Antonio Zuza. Mario Kolonić publici znan kao DJ Pytzek ulovio je između dvije ploče (ili dvije kore) trenutak da popričamo o Bureku i – bureku.

Mario, ‘ajmo odmah drito u glavu s jednim od najosjetljivijih pitanja na Balkanu: što je za tebe burek? Je li burek samo s mesom ili drugim filom?

Burek je za mene svaka varijanta zarolana u tijesto. Znam da će ljudi iz Bosne poludjeti na ovo, ali kod nas u Bureku smo jako otvoreni oko toga.

Zašto je Burek bolji od drugih domaćih jela?

Što se tiče labela, ne bih rekao da je Burek bolji od ostalih izdavača. Kao i kod hrane, glazba je stvar osobnog ukusa i preferencija.

Što sve može ići u burek? Čime ga vi filate?

Na Burek može ići sve što se nama u labelu osobno sviđa i ono za što zaključimo da je vrijedno izdavanja. House, techno, disco…nema granica.

Tko se brine za fil bureka u Bureku?

Mislav (Bobić, op.a.) i ja brinemo gotovo o svemu. Od A&R-a, proizvodnje do prodaje i marketinga. Za vizualni identitet labela je zadužen Goran Zmaić poznatiji kao DJ Labud.

Jon Talabot lica prekrivenim alumunijskom folijom u crnom hoodieju.

John Talabot / press

Ovog vikenda nam dolazi DJ senzacija John Talabot u Peti kupe. Talabot je u deset godina karijere obrisao žanrovske granice koje bi ga mogle obilježiti i izgradio prepoznatljiv glazbeni prostor u kojem glavnu ulogu igra – osjećaj iznenađenja. Ovisan o procesu pretraživanja i dolaska do nove glazbe, sva svoja otkrića želi odmah predstaviti publici. Lakoća kojom žanrovski razbacane trake pritom formira u smislene glazbene cjeline donosi mu titulu umjetnika među zanatlijama kada je riječ o DJ-ingu, a ovakav pristup mu otvara sva vrata pa je tako čest gost najprestižnijih festivala poput Coachelle, Sonara, Primavere, Dekmantela…

Nakon što nas rasčaga s petka na subotu, ne možete čovjeka ne okrijepiti. Hoćete li Talabota odvesti na burek i, ako da, gdje?
Naravno da ga vodimo. Doručak u subotu ujutro je rezerviran za Dolac i burek u Bureku!

A sigurno ga vodite tamo gdje je najbolji burek. Pa, gdje je najbolji after burek?
Dobro pitanje. Vjerojatno je poslije partija najbolji tamo gdje je otvoreno (smijeh)

Majica u neonskom trokutu s natpisom Burek

Majice na Burek / Izvor: (Burek Instagram) Ilustracija: Igor Jurilj (Yellow Yuri)

Godine i godine nakon pojave majice kao standardnog promotivnog materijala, vaše su majice izdavača postale kultne među domaćim ljubiteljima elektronike. Daj nam koju riječ o njoj reci?
Sama majica je u biti merch od izdavača, tako da je ona izašla kao produkt izdavaštva. Kao što sam i ranije rekao, autor originalnog fonta i loga je Goran Zmaić, dok je na majice sve to ukomponirao Mauro Massarotto. Mauro je također zadužen za boje i nove fontove.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mario Kolonic Pytzek (@pytzek)

Moglo bi Vas zanimati