29
srp
2023
Vijesti

Suvremena glazba na 48. OGV

Dva vrhunska nastupa kvarteta Arditti

Osorske glazbene večeri, Arditti, Šipuš

Osorske glazbene večeri Foto: Osorske glazbene večeri

share

Suvremena glazba na programu ponajboljeg gudačkog kvarteta

Drugi festivalski tjedan Osorskih glazbenih večeri obilježen je suvremenom glazbom s dva nastupa Kvarteta Arditti, sastava koji uživa svjetski ugled zahvaljujući produhovljenim i tehnički dotjeranim interpretacijama.

Foto: Osorske glazbene večeri

Uživajući zasluženu slavu, ovaj je sastav (pra)izveo zadivljujući dio repertoara za gudački kvartet i uopće komorne glazbe 20. i 21. stoljeća, od čega je dobar dio skladbi upravo njima nadahnut i za njih pisan. Irvine Arditti i njegov kvartet godinama u praksi provode ono u što vjeruju – da je komunikacija i suradnja sa živućim skladateljima ključ kvalitetnih interpretacija dobre glazbe današnjice, a svoje veliko iskustvo i nepresušno znanje dijele kroz brojne majstorske tečajeve.

Foto: Osorske glazbene večeri

Članovi kvarteta Irvine Arditti (violina), Ashot Sarkissjan (violina), Ralf Ehlers (viola) i Lucas Fels (violončelo) izveli su raznovrstan program: prve večeri Langsamer Satz Antona Weberna, To See a World in a Grain of Sand Nine Šenk, Tetras Iannisa Xenakisa i Drugi gudački kvartet Györgyja Ligetija te Danzas e historias (Treći gudački kvartet) Berislava Šipuša, skladbu praizvedenu u Osoru 2018. godine.

Foto: Osorske glazbene večeri

Na programu druge večeri bila su djela Benjamina Brittena, Gudački kvartet u G-duru, te Jamesa Clarka, Peti gudački kvartet, ali i druga dva kvarteta Berislava Šipuša – Iz knjige zaboravljenih riječi i Situations.

Foto: Osorske glazbene večeri

Pred drugi koncert na osorskoj „šterni“ priređen je razgovor između Irvinea Ardittija i Berislava Šipuša o posvećenosti stvaranju i izvođenju suvremene glazbe te skorašnjoj obljetnici pedeset godina Kvarteta.

Foto: Osorske glazbene večeri

Usprkos karakteristično ne-ljetnom programu – ili možda upravo zbog njega – zainteresiranih nije nedostajalo.

Foto: Osorske glazbene večeri

Iako bijenalski zvuk nije stran osorskoj publici, dva nastupa kvarteta Arditti potvrdili su da postoji živi interes za Novu glazbu i na ljetnim festivalima. Štoviše, kada se „poklope“ svi preduvjeti za pamtljivo koncertno iskustvo – intrigantan program, predani interpreti, skladatelj čija prisutnosti izvedbi daje na dodatnom naboju, a sve uz pomoć bure koja je rastjerala vrućine koje su obilježile prvi festivalski tjedan – ne trebaju čuditi povici odobravanja uz snažan i dugotrajan pljesak, inače rezervirani za svršetke koncerata s kudikamo prijemčivijim i poznatijim repertoarom.

Foto: Osorske glazbene večeri

– OGV

Moglo bi Vas zanimati