11
svi
2023
Vijesti

Finalni koncert sezone Jazz ciklusa

Elliot Mason uz Jazz orkestar HRT-a

Elliot Mason

share

Jazz orkestar HRT-a i Elliot Mason zaključit će ovu sezonu Jazz ciklusa, 17 . svibnja u 20 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

„Elliot je nevjerojatan trombonist, u njegovu sviranju prisutni su nadzemaljska lakoća, virtuoznost i jasnoća; može pjevati melodiju iz svojega trombona kao da je ljudski glas“, riječi su kojima slavni Wynton Marsalis opisuje svojega mlađega kolegu Elliota Masona.

Rođen u Norwichu u Engleskoj, Elliot Mason počeo je učiti trubu sa svojim ocem već kao četverogodišnjak da bi uskoro interes prebacio na trombon. U dobi od devet godina već je nastupao u plesnim dvoranama, kazalištima, klubovima i pubovima. Iako je pokrivao sve glazbene stilove, u središtu njegova interesa bili su (i ostali) jazz i improvizacija. Dobitnik nagrada na nizu nacionalnih natjecanja, u dobi od 16 godina, dobivši punu stipendiju, upisao se na Berklee College of Music u Massachusettsu, gdje je radio s Halom Crookom i Philom Wilsonom, među ostalima.

Nastavio je nizati nagrade (Frank Rosolino Award, pobjeda na ITW ‘s Under 29 Jazz Trombone natjecanju, Slide Hampton Award) te se nakon diplome preselio u New York gradeći karijeru cijenjenog i traženog trombonista i bas trubača. Godine 2007. pridružio se Jazz at Lincoln Center Orkestru pod vodstvom Wyntona Marsalisa. Istovremeno vodi i vlastiti The Mason Brothers Quintet te predaje na Sveučilištu New York (od 2011.) i na Juilliard School of Music (od 2016.).

Tijekom karijere nastupao je sa sastavima i glazbenicima kao što su Count Basie Orchestra, Mingus Big Band, Maria Schneider Orchestra, Maynard Ferguson Big Bop Nouveau, Toshiko Akiyoshi Orchestra, Paul Simon, Willie Nelson, Crosby, Stills and Nash, Natalie Cole, Queen Latifah, Jessica Simpson, Shirley Bassey, Wynton Marsalis, Branford Marsalis, Chick Corea, Kenny Garrett, Bobby Hutcherson, Ahmad Jamal, Chucho Valdes, Chano Dominquez, Randy Brecker, Carl Fontana, Bill Watrous, Joe Lovano, Dave Liebman, Chris Potter, Joe Zawinul, Mike Stern, Hiram Bullock, Airto Moreira, Marcus Roberts, Matt Garrison, Antonio Sanchez, Tim Hagans, Cyro Baptista…

Umjetnički nerijetko surađuje i sa svojom suprugom Sofijom Knežević koju New York Times naziva jednom od najmoćnijih jazz vokalistica i koja gradi svoj put među najznačajnijim pjevačima jazza današnjice. Školovana na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu gdje je dobila punu stipendiju kao 16-ogodišnjakinja, od 2011. živi u New Yorku i niže priznanja za svoja postignuća. Sofija Knežević i Elliot Mason s Jazz orkestrom HRT-a predstavljaju vlastiti autorski i aranžerski rukopis, ali i skladbe nekih od najistaknutijih protagonista jazz scene: Juana Tizola, Chicka Coree, Memphisa Slima, Dukea Ellingtona…

 

Moglo bi Vas zanimati