26
svi
2023
Vijesti

Novi Sad, 8. - 11. lipnja

Festival-u-Opoziciji: Umjetnost i politika improvizacije

share

Festival-u-Opoziciji u organizaciji Centra za nove medije_kuda.org održat će u KC Labu u Novom Sadu od 8. do 11. lipnja.
Ovaj format, kao platforma za uspostavljanje odnosa između umetnosti, edukacije i politike improvizacije, orijentiran je prema stvaranju privremenih zona grupnosti, razmijene i podrške improvizacijskoj praksi koja radi/proizvodi u zvuku, sa zvukom i oko zvuka.

Stalni pogoni događaja – OUR ‘Accompanyings’ (improvizacije i performansi), DžuBoks (razmena materijala), Zvučna instalacija i Čitalački pult – iniciraju umjetničku produkciju u festivalskom formatu, i to s namjerom odražavanja i konceptualiziranja improvizacije kao umetničkog, kulturnog i društvno-političkog (protu)stava suprotstavljenog komercijalizaciji, trivijalizaciji, depolitizaciji i predatorskoj utilitarizaciji umjetnosti.

U okviru programa  OUR ‘Accompanyings’, održat će se prezentacije, performansi i radionice, kroz eksperimentalnu i participativnu muzičku i poetsku produkciju u kojima će se miješati različite postave sudionika i muzičara. Pogon DžuBoks je playlista u procesu stvaranja od strane svih sudionika i posjetitelja anti-festivala, koja će se aktivirati i koristiti preko wi-fi mreže te izravno na DžuBoks računalu u prostoru KC Lab-a. Na Čitalačkom pultu bit će izložene brošure, letci, tekstovi koji su dijelom nezavisne produkcije i umjetničke kritike i analize za slobodnu razmjenu, dok će stalna zvučna instalacija biti aktivna u prostorijama KC Lab-a tijekom događaja.

“Događaj bez vatrometa!”

Po uzoru na Company Weeks (godišnji festival slobodne improvizacije koji je organizirao Derek Bailey od 1977. do 1994.) i Rock in Opposition (pokret muzičkih bendova koji su se suprotstavili monopolu muzičke industrije tokom sedamdesetih godina), Festival-u-Opoziciji ne pretendira na mjesto institucije s autoritetom, već ustraje kao krhko čvorište ispresjecanih flukseva lokalne i regionalne scene, baš kao i onih upliva kreativne energije koji dolaze iz europskih i svjetskih metropola. Događaj bez vatrometa!

Motivacija za održavanje događaja  proističe i iz suvremenog društvenog i nesigurnog ekonomskog konteksta, koji se snažno reflektira na kulturni sektor i konstantno skraćuje vrijeme za umjetničko eksperimentiranje i preispitivanje kreativnih potencijala. Predstojeći događaj ima za cilj uspostaviti razvoj novih oblika i odnosa u okviru umjetničke produkcije, uključujući i istraživanje novih oblika umjetničkog obrazovanja.

Na Festivalu-u-Opoziciji sudjeluju: Jaka Berger (Ljubljana), Zahra Mani (Grac), Dejana Sekulić (Brisel), Luka Čabo (Zagreb), Ksenija Stevanović (Beograd), Ilia Belorukov (St. Petersburg/Novi Sad), Alisa Beck & Sara Zlanabitnig – echoraum (Beč), Artan Sadiku (Skoplje), Davorka Begović (Zagreb), Brigitte Egger (Insbruk), Ivar Roban Križić (Beč/Zagreb), Andrej Mirčev (Berlin), Jonas Kocher & Gaudenz Badrutt – Bruit Association (Biel/Bienne), Janez Leban (Tolmin), Marianna Karava (Atina/Beograd), Anna Belorukova (St. Petersburg/Novi Sad), Nenad Marković (Novi Sad), Jelena Anđelovski (Novi Sad), Stevan Bradić(Novi Sad), Marko Jovetić (Novi Sad), László Lenkes (Novi Bečej), Nemanja Tasić,  (Novi Sad), Vlada Rašković (Novi Sad), Milana Zarić, Karolina Baeter, Vladimir Blagojević – Ansambl Studio 6 (Beograd/Novi Sad/Kragujevac), Daniil Gorokhov (Kotor/St. Petersburg), Vitaliy Ovchinnikov (Novi Sad/St. Petersburg), Pavle Jovanović (Zagreb), Bojana S. Knežević (Beograd), Filip Vlatković (Novi Sad), Rab Rab Press (Helsinki), Ben Watson (London), Zavod Sploh (Ljubljana), kuda.org tim: Zoran Pantelić, Borka Stojić, Zsolt Polgar, Olja Homa, Minja Smajić (Novi Sad).

Program Festivala-u-Opoziciji realizira se u okviru šire međunarodne suradničke mreže organizacija iz Novog Sada, Zagreba, Skoplja, Ljubljane, Helsinkija, Biela/Bijena, Brisela, Graca i Beča.

Festival-u-Opoziciji održava se uz podršku FfAI – Fondacije za umjetničke inicijative, Swiss Arts Council Pro Helvetia, KC Lab-a, Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Goethe-Instituta Beograd, Ambasade Republike Slovenije u Beogradu.

Moglo bi Vas zanimati