09
stu
2022
Vijesti

Flamenco za kraj 10. izdanja Dana klasične gitare

share

Flamenco koncertom i nastupom Juana Carlosa Romera završili su 10. Dani klasične gitare.

U 4 dana festival je posjetilo više od 700 zaljubljenika u klasičnu gitaru, slušatelja i polaznika majstorskih radionica koje su Aniello Desiderio i Zoran Dukić održali za učenike i studente gitare sa šireg splitskog područja, stoji u službenom izvješću festivala

Foto: Maja Prgomet

Upravo je dvojac Desiderio i Dukić otvorio festival, u koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu.

“Dva vrhunska majstora oduševila su splitsku publiku, na svom prvom nastupu u Hrvatskoj. Ne samo virtuoznošću već i iznimnom muzikalnošću i neposrednošću u međusobnoj interakciji i odnosu s publikom. Drago mi je da je Split još jednom pokazao veliki interes za našim festivalom i s velikim elanom i entuzijazmom krećemo u pripremu idućeg izdanja”, kazao je Josip Dragnić, umjetnički ravnatelj festivala.

Drugog dana festivala splitskoj su se publici na koncertu Mladi virtuozi predstavili mladi hrvatski gitaristi, osvajači brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. U prvome dijelu koncerta Silvio Bilić, Natan Zlodre i Miroslav Mrass, atraktivnim izvedbama skladbi Bacha, Albeniza i Piazzolle. Posebnu pažnju privukao je nastup Lovre Peretića koji je izveo dio programa kojeg će uskoro snimiti za prestižnu diskografsku kuću Naxos.

Foto: Maja Prgomet

Dom kulture Zvonimir u Solinu bio je domaćin trećeg dana festivala, na kojem su se po prvi put hrvatskoj publici predstavili Duo Guirimbadu, zanimljivim programom i neobičnim zajedničkim suzvučjem gitare i marimbe.

Foto: Jakov Teklić

Splićani su za kraj imali priliku poslušati autorska djela Juana Carlosa Romera uz pratnju Carmen Moline kao vokalistice i plesača Rafaela Campalloa, na prvom flamenco koncertu koji se u Splitu održao nakon 12 godina. Ovacijama i pozivanjima na izvođenje dodatnih glazbenih dodataka završen je deseti festival, a publiku je posebno oduševio Rafael Campallo svojim plesnim nastupom.

Gostovanjima svjetskih gitarističkih zvijezda Split se i ove godine pozicionirao kao jedan od kulturnih-gitarističkih centara, a uskoro kreću pripreme za 11. izdanje festivala Dani klasične gitare, stoji u objavi.

Moglo bi Vas zanimati