24
kol
2022
Vijesti

GIIPUJA večeras u glasovitom jazz klubu OpusJazzClub u Budimpešti

GIIPUJA

share

Istarski glazbeni sastav GIIPUJA predstavlja se večeras mađarskoj publici u glasovitom jazz klubu OpusJazzClub u Budimpešti.

Povezujući etno glazbu Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, kontrabasista Damjan Grbac sa svojim se kvartetom GIIPUJA otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu jazza. Originalnost ovog kvarteta prepoznata je i izvan granica Hrvatske, pa će se GIIPUJA po prvi puta predstaviti mađarskoj publici u srijedu 24.kolovoza u Opus Jazz Clubu u Budimpešti.

GIIPUJA – Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima – od 2013. godine hrvatskoj i regionalnoj publici donosi moderni jazz s izrazitim etno prizvukom.

Instrumentacija ovog sastava sastoji se od kontrabasa, bubnjeva, bas klarineta, violine i raznih tradicijskih glazbala s područja Istre. Ovaj sastav tako spaja tradicijska i suvremena glazbala, a repertoar grade repertoar kroz spoj autorskih skladbi, tradicijskih istarskih napjeva te skladbi skladatelja koji su zagovarali ovaj glazbeni idiom.

“Povremeno prihvaćaju grubu disonancu, potaknutu igrom uskih intervala karakterističnih za istarsku ljestvicu, dok povremeno uspijevaju istim skladateljskim i improvizacijskim načelima stvoriti veselu atmosferu,” stoji u najavi ovog koncerta i predstavljanju sastava koji ne funkcionira na tradicionalan način – “svaki instrument ima svoju autonomiju i važnost koja zrači u različitim trenucima tijekom izvedbe. Krajnji rezultat je upečatljiva sinergija tradicije i suvremenosti.”

Kroz projekt “100 šterni, ćo!” ostvaruju ove godine niz nastupa na cjelogodišnjoj turneji od sto koncerata na šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara, ali – najavljujue i skoru europsku turneju.
Članovi sastava su: Damjan Grbac, Tonči Grabušić, Aldo Foško i Marko First.

Moglo bi Vas zanimati