24
kol
2022
Vijesti

PipsChips&Videoclips - Album Bog prvi put na vinilu

PipsChips&Videoclips

PipsChips&Videoclips /Saša Huzjak

share

Nakon Dernjave, Fred Astaira i Shimpoo Pimpoo još jedno izdanje grupe PipsChips&Videoclips uskoro će dobiti svoje prvo vinilno izdanje.

Višestruko nagrađeni album Bog iz 1999. ove jeseni premijerno stiže kao ploča, a svojevrsna najava njegovog izlaska veliki je koncert koji će grupa 10. rujna odsvirati na zagrebačkoj Šalati.

O „Bogu“ je Dubravko Ivaniš zapisao: „Nakon Fred Astairea zauvijek smo prestali biti dječaci. Vrativši se s Učke, odrasli smo preko noći i, kako to već biva, protiv svoje volje. Odraslost je, tu se ništa ne da učiniti, trauma, pogotovo za rokenrol bend. Svojski smo upirali ostati ono što jedino znamo – pet klipana iz novozagrebačke armiranobetonske džungle. Putem nam je gore u Jabuci gdje smo vježbali propala getriba. Ostali smo na četiri cigle. Ne zaboravimo – bandovi postoje zato da se raspadnu, u suprotnome nešto je tu sumnjivo.

Tako će Bog postati dokument našeg raspada, mada o tome u pjesmama nema ni slova. Tristan i ja dovršavali smo neke lijepe pjesme o ružnim stvarima čekajući odbjegle momke da se vrate na snimanje u  Tivoli pod Denykenovim dirigentskim štapićem. I vratili su se, mada je poštenije reći  da su u Ljubljanu privedeni.

Ni uz najbolju volju ne mogu se sjetiti što se i kako točno tamo izdešavalo, sjećam se da smo na parkingu ispred studija mjesecima neprestano haklali nogač i pravili se kao da sutra ne postoji. Lako je sve razjebati, učinilo nam se onomad da je „Narko“ sa sitarom ili pod paljbom gitarističkih haubica pitanje veće od života. Nešto je kompliciranije naknadno priznati si da smo, kroz pjesme, nevidljivim nitima vezani za čitav život.

Možda je to bog, tko bi znao. „Nisam ja nikakvo drveće i rijeke“ zaključio je Tristan taman prije odjavne špice, a ja sam, ostavši sam samcat, pomislio – čekaj jebote, ovo mora da je skrivena kamera. I dandanas je tražim među drangulijama dolje u našem podrumu.“

Album Bog originalno je objavljen u studenom 1999., a najavio ga je najduži singla Pipsa do tada – „Dan, mrak“ sa svojih sedam minuta i dvanaest sekundi. Upravo to ime nosio je i novi label i nakladnik albuma, u vlasništvu benda, koji je prvi put predstavljen.

Bog je sniman u ljubljanskom Tivoliju, pod producentskom rukom Denykena, i donio je autorski najrazigranije Pipse, bitno drugačije od onih na prethodna tri izdanja. Album su promotivno gurali singlovi „Mars napada“, „Narko“ i „Motorcycle Boy“, a još niz pjesama, poput „Rosita Pedringo“, „Sao Paolo“, „Trener morskih pasa“ ili naslovna „Bog“ i dan danas su na koncertnom repertoaru benda.

Izdanje je pratila turneja „Fenomenalan dan“ odsvirala u brojnim kazalištima. Utjecajno, s ove povijesne distance, u Bog je jedan od najvećih i najvažnijih albuma, ne samo zagrebačkog rocka, nego kompletne domaće scene.

Vinilno reizdanje objavljuje LAA.

Najveće pjesme s Boga i ostatka repertoara, počevši od Shimpoo Pimpoo i završno s posljednjim singlovima, PipsChips&Videoclips donose na svoj prvi samostalan nastup na stadionu Šalata, planiranom još davne 2020., a realiziranom za kraj ovog ljeta.

Do sada je prodano više od 70% kapaciteta stadiona, a preostale ulaznice po aktualnih 100 kn mogu kupiti do srijede, 31. kolovoza. Od četvrtka, 1. rujna cijena im se penje na 120 kn, dok će na dan koncerta za ulaz trebati odvojiti 140 kn. U ponudi su i VIP ulaznice po 190 kn čija cijena će do koncerta ostati nepromijenjena.

Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2a), sva prodajna mjesta i web site Eventima.

Moglo bi Vas zanimati