20
ožu
2023
Vijesti

Koncert

Glazba glasnija od potresa – poruka optimizma i nade

HGZ, potres, glazba

Velika dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda / Foto: Zvonimir Ferina

share

22. ožujka u 6:24 ujutro održat će se u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koncert simboličnog naziva Glazba glasnija od potresa.

Ranojutarnji koncert u 6:24 na dan zagrebačkog potresa već treću godinu zaredom organizira Hrvatski glazbeni zavod sa željom da glazbom pošalje poruku nade i optimizma. Jedinstveni glazbeni događaj okuplja vrsne umjetnike koji svojim nastupom daju podršku HGZ-u, najstarijoj hrvatskoj „živućoj“ udruzi građana, a svojim muziciranjem žele nadglasati zvuk potresa koji još uvijek odzvanja u mislima onih koju su ga doživjeli.

Ove godine koncert ima i jednu posebnu misiju – pozivati na solidarnost sa stradalnicima u Turskoj i Siriji, o čemu će govoriti specijalni gost, veleposlanik Republike Turske u RH, njegova ekscelencija Yavuz Selim Kiran.

Uživo na televiziji, radiju i internetu

S bogatim programom klasike, jazza i popularne glazbe na koncertu će nastupiti pijanist i skladatelj Matej Meštrović, sopranistice Renata Sabljak i Josipa Bilić, tenor Roko Radovan, pijanistica Lana Bradić potom Kvartet Sebastian, Zagreb Klezmer Trio , Simply Brass, i Vokalni ansambl Angeluš.

Koncert će se moći uživo pratiti u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HTV1, na Radiju Sljeme i na Facebook stranici HRT vijesti.

Konstruktivna obnova zgrade HNZ-a

Zgrada HGZ-a, prekrasno zdanje u Gundulićevoj ulici, preživjela je dva potresa – prvi davne 1880., a drugi 2020. godine u kojem je pretrpjela velika oštećenja. Konstruktivna obnova zgrade uspješno se odvija uz pomoć sredstava iz Fonda solidarnosti EU i radovi se privode kraju, nakon čega slijedi cjelovita obnova te povijesne krasotice.

Ustupanjem foyera HNK, podršku HGZ-u dao je Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

– hgz

Moglo bi Vas zanimati