31
sij
2024
Vijesti

veliki prasak

HDS ZAMP i ove godine financijski podupire najboljeg novog Rock&Off glazbenika

Veliki prasak 2024

share

Treću godinu zaredom, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja financijski će nagraditi najbolje novo glazbeničko ime – pobjednika kategorije Veliki prasak nagrade Rock&Off.

Završna dodjela nagrade održat će se u zagrebačkoj Tvornici, 2. veljače od 20 sati, a nominirani za „Veliki prasak“ su Groovetastic, IDEM, TV EYE, Zimizelen i Živa. Onog za kojeg novinarski žiri – jer u RockOffu odlučuju glazbeni novinari i urednici – glasanjem odredi da je prošle godine najsnažnije „autorskim albumom, pjesmama ili koncertnim nastupima značajno obilježio hrvatsku glazbenu scenu i ustanovio opću prepoznatljivost u široj javnosti“, HDS ZAMP će financijski stimulirati s ukupno 1.500 eura. Riječ je o iznosu kojeg služba izdvaja iz Fonda za promociju autorstva i autorskog prava.

Prošlogodišnji pobjednici i dobitnici novčane nagrade HDS ZAMP-a bili su indie bend Tidal Pull: „Osim same nagrade, koja je veliko priznanje i koja nam mnogo znači, novčana nagrada ZAMP-a uvelike nam je pomogla pri snimanju našeg drugog albuma koji je trenutno u završnim stadijima. Nagradom su podmireni studijski troškovi što je značajno financijsko olakšanje za manji bend poput nas“, ističu dečki iz Tidal Pulla poručujući: „Novog pobjednika ili pobjednicu pozivamo na pivu!“.

Tidal Pull

Tidal Pull

Hrvatskom društvu skladatelja i ZAMP-u godišnje se pridruži oko 400 novih članova, uglavnom mladih autora iz cijele zemlje. Stoga služba, uz podršku Rock&Off-u, kontinuirano podržava i promiče niz projekata usmjerenih upravo prema mladim glazbenicima. Uz stalne edukacijske projekte poput radionica INTRO, Iz prve ruke i listening sessiona na MAK konferenciji, HDS ZAMP na razne načine potiče i podupire niz projekata i manifestacija koje promoviraju autorsko stvaralaštvo (naj)mlađih glazbenika, poput Songwriting Weeka, Superval festivala, Festivala dječjeg glazbenog stvaralaštva, zadarskog Urbofon Livea, HGF demo festivala Zabok, Začarane Močvare, Graffiti na gradele, ST- art – festival autorske glazbe, S.A.R.S festivala u Sinju, ŽEGA – Ženske gitarijade u Kninu, festivala Mudri Brk u Jelsi, projekta Nevidljiva scena u Šibeniku, festivala Puna šuma rokenrola u Koprivnici i niza drugih.

Ovako mladim glazbenicima ukazujemo na sustav kolektivne zaštite autorskih prava i HDS ZAMP kao saveznike i suputnike u njihovom glazbenom razvoju. Usudim se reći da oni to prepoznaju osjetno jače nego njihovi vršnjaci prije dvadeset ili više godina. Alati ostvarivanja autorskih prava pomažu u povratu onoga što investiraju u svoj talent i svoju glazbu, ili popratne aktivnosti poput studijskih i video snimanja, vizualnog oblikovanja, marketinga i ulaganja u društvene mreže. Naravno, u različitim vremenskim rokovima za svakoga od njih, jer svatko ima svoju glazbenu priču i put. Zahvaljujem stručnjacima – novinarima i glazbenim urednicima u žiriju RockOffa – koji nam glasanjem ukazuju u onoga u koga najviše vjeruju. Tako zajedno promoviramo najzanimljivije novo stvaralaštvo, a svi znamo da na startu svakome dobro dođe financijski „poguranac“ za zahtjevan glazbeni put“, zaključuje Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a.

Moglo bi Vas zanimati