01
velj
2024
Vijesti plus

Arsenov pregled elektronike

Nova izdanja: Davor Tošović, Kongres, Phyter, Robert Radamant, Vakat

Davor Tošović, Kongres, Phyter, Robert Radamant, Vakat

Nova izdanja

share

Od hard techna preko opuštajuće elektronike – saznajemo što je novo u samom startu 2024. godine.

Davor Tošović – Minimalist In Dub

Zagrebački producent Davor Tošović otvorio je godinu na idealan način – objavom svojega prvog studijskog albuma. Minimalist In Dub naslov je ovog izdanja za latvijski lavel ECOUL SND, a sadrži devet glazbenih djela, u prepoznatljivom Davorovu minimal/dub technu. Za one koji nisu upoznati s njegovim dosadašnjim opusom, autor svoj album prvijenac predstavlja kao istraživanje hipnotičkog aspekta dub techna, kroz minimalističku zvučnu i ritmičnu sliku…

Kongres – Various Artists 01

Various Artists 01 jednostavan je naziv prvog izdanja etikete i glazbenog kolektiva Kongres iz Zagreba. Ekipa iz Kongresa nadahnuće crpi iz korijena underground techna, odnosno njegovoj suvremenoj interpretaciji. Kompilacija sadrži deset glazbenih djela, od čega ih sedam potpisuju upravo članovi kolektiva Kongres, a tri su djelo producenata koji utjecali na njihov dosadašnji rad. Među autorima koji se pojavljuju na ovom izdanju su Volster, DBFB, Nemoral, Dans Incomod i drugi.

Phyter – Back where I belong

Phyter, riječki princ hard techna, u posljednjih se godinu-dvije prometnuo u jednog od najproduktivnijih domaćih producenata elektroničke glazbe pa je tako krajem prosinca, odnosno početkom siječnja osvanulo čak pet njegovih novih singlova. Phyter je na ovaj način najavio izlazak albuma Back where I belong. Phyter je 2022. godine objavio mini album Scary Nightmare, sa sedam autorskih djela, ali Back where I belong njegov je prvi studijski album, koji pored objavljenih singlova sadrži još pet novih stvari.

Robert Radamant – Clubbing In Wonderland vol.2

Clubbing In Wonderland vol.2 drugi je dio albuma Roberta Radamanta za domaću etiketu Aceton Music. Prvi dio objavljen je u svibnju prošle godine, a oba dijela ukupno sadrže dvadeset autorskih radova, a na kojima je autor radio više od dvije godine. Iza albuma krije se pomalo neobična ideja autora koja ga je vodila kroz njegov kreativni proces – fuzija plesne i opuštajuće glazbe. I doista, Radamantov album nudi breakbeat/bass ritmiku koja pokreće na ples, uz fantasy/cinematic melodije, koje opuštaju i potiču maštu. Autor ističe kako je na stvaranje ovog albuma utjecalo stvaralaštvo Amona Tobina, Krudera & Dorfmeistera, Briana Enoa, Ivy Lab, Massive Attacka i dr.

Vakat – Adapter EP

Dokument Records techno je etiketa koju je 2017. godine pokrenuo zagrebački producent/DJ/promotor Teo Harouda. Dosadašnja fonoteka Dokumenta sadrži izdanja domaćih, regionalnih i inozemnih autora, među kojima su i Forest People, Sev Dah, DJ Ogi, Stephan Krus, Maria Singer i drugi, a prvi EP u 2024. potpisuje Aleksandar Grum aka Vakat, talentirani producent iz Podgorice. Adapter EP sadrži četiri nove stvari, a autor preporučuje: „Slušati glasno!“

 

Moglo bi Vas zanimati