26
srp
2022
Vijesti

HDS ZAMP je sponzor projekta za mlade glazbene autore The Songwriting Week

The Songwriting Week

share

HDS ZAMP je sponzor projekta „The Songwriting Week – tjedan nove glazbe“ zagrebačke United Pop Akademije koji od 12. do 18. rujna ove godine mladim autorima pjesama nudi jedinstvenu mogućnost suradnje s uspješnim glazbenicima, producentima i profesionalcima iz glazbenog poslovnog svijeta.

Po riječima direktora UPA, Marina Gospića, tjedan „stvaranja pjesama“ organiziraju da bi perspektivnim autorima nove generacije na jednom mjestu u tjedan dana omogućili realizaciju kvalitetnih glazbenih djela i upoznali ih s procesom nastanka, plasmana i naknadnog „života“ njihove pjesme.

„Bez uzbudljive nove glazbe i autora koji je stvaraju nema ni zdrave, dinamične glazbene scene koja prati trendove i duh vremena. Zato i HDS ZAMP podržava projekt koji će mlade talente provesti kroz cijeli proces, od A do Ž. Uz naše će sudjelovanje polaznici Songwriting Weeka dobiti i vrhunsku mentorsku pomoć dokazanih i nagrađivanih autora glazbe i tekstova s bogatim iskustvom na sceni, Mirele Priselac Remi iz Elementala i Ivana Dečaka, frontmana Vatre.

Nadam se da će se i među sudionicima projekta naći oni koji će uspješno poput njih ući i ostati u glazbenim vodama. Da to bude lakše, tijekom tečaja ću im u jednom predavanju predstaviti sustav kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava u Hrvatskoj i svijetu. To je važan dio životne i poslovne slagalice svakog autora glazbe i tekstopisca, kojim se god glazbenim žanrom bavi,“ komentira razloge uključivanja HDS-ove stručne službe za zaštitu autorskih muzičkih prava njezin voditelj komunikacija, Milan Majerović-Stilinović.

Mladi autori će uz to, kroz mentorstvo i savjete Mirele Priselac Remi i Ivana Dečaka posebnu pažnju posvetiti i tekstovima svojih pjesama. O druženju i radu s mladim autorima, čemu se i sama veseli, Remi, autorica nekih od najupečatljivijih „lajni“ hrvatskog hip-hopa kaže:

„Pisanje tekstova je često (i nepravedno) zanemareno u kreativnom procesu stvaranja muzike. Zato mainstream muzika često ne nudi tekstove pjesama nad kojima se promišljalo i koje se stvaralo s istom minucioznošću kao i melodije. Tu smo da to pokušamo promijeniti i oplemeniti tekstove pjesama podkontekstom i dubljom porukom – nadam se da ćemo to uspjeti učiniti tijekom radionice United POP-a!”.

„U svakoj pjesmi tekstovi su zapravo ono s čime se ljudi poistovjete jer tekstove osjećamo čak i onda kad ne razumijemo jezik. Nismo toga uvijek svjesni ali tekstovi su ti koji nas na neki način bude i furaju, daju nam neku izravnu emociju. Za sebe uvijek kažem da sanjam, pričam i pišem na hrvatskom jeziku. Mislim da treba pisati na materinjem jeziku jer je to jezik koji najbolje razumijemo. No, uvijek podržavam i one kreativce koji svoje tekstove pišu na drugim jezicima,“ kaže o važnosti stihova skladbi Ivan Dečak, autor recentnih megahitova kao što su „Tango“ ili „Mali krug velikih ljudi“.

Sudionike besplatnog (!) i ozbiljno radnog glazbenog tjedna očekuju brojne praktične radionice, treninzi glasa, suradnja s iskusnim producentima, snimanje i produkcija pjesama, radionica o ostvarivanju autorskih i srodnih prava u glazbenoj industriji, snimanje spotova, rad na kreiranju vlastitog promotivnog sadržaja i medijskom predstavljanju, te puno druženja s kolegama iz glazbenog svijeta.

Autorima će nakon završetka Songwriting Weeka biti omogućena objava pjesme, uz snimanje spota i medijski plasman. Sve se održava u Zagrebu u prostorima United Pop Akademije, uz svakodnevni intenzivni program od 10 do 20 sati.

Prijave traju do 1. rujna, a želite li i sami usavršiti autorski talent na „Songwriting Weeku“ više informacija pronađite na linku.

Moglo bi Vas zanimati