26
srp
2022
Vijesti plus

Pobjednik Eurovizije mladih glazbenika 2022. – Čeh Daniel Matejča

EBU

Foto: EBU / Promo

share

Daniel Matejča mladi je češki violinist, pobjednik 20. izdanja Eurovizije mladih glazbenika koja se uz televizijski i radijski prijenos u okviru Europske radiotelevizijske Unije održala u francuskom Montpellieru.

Daniel Matejča

Prva je to pobjeda Češke Republike na ovom poznatom natjecanju i njezina uopće prva pobjeda na bilo kojem eurovizijskom natjecateljskom programu, nakon one na Eurovision Yount Dancers iz 2003. godine. Matejča je oduševio svojom izvedbom 3. i 4. stavka Šostakovičeva 1. violinskog koncerta. Ovo je natjecanje za sve mlade klasičare bez obzira što svirali, obuhvaća dob između 12 i 21 godinu i održana je u dvorani The Corum u gradu Montpellieru, uz domaćinstvo Francuskog radija, u sklopu njegova oksitanskog glazbenog festivala (Festival de musique Radio France Occitanie Montpellier).

Francuska dramatičarka i novinarka Judith Chaine te belgijski radijski voditelj na francuskom jeziku Vincent Delbushaye bili su voditelji programa na kojemu se natjecalo devet europskih zemalja. Nakon dugo vremena pridružili su se Austrija i Francuska, a Hrvatsku, koja je od 1994. stalna sudionica manifestacije, sinoć je dostojno predstavio zagrebački pijanist Ivan Petrović-Poljak imajući nezahvalnu poziciju otvaranja večeri.

No, nije htio ništa manje od 3. i 4. stavka 1. klavirskog koncerta u Es-duru Franza Liszta kojim se maestralno predstavio uz Montpellier Occitanie National Opera Orchestra kojim je ravnao Pierre Dumoussaud otkrivši sve kvalitete svojeg umijeća. U svaki je nastup kandidata uvodio snimljeni prilog, a Ivan je na engleskom otkrio svoje viđenje života mladog umjetnika u suvremenom društvu, dok je njegove prve korake i strast na hrvatskome komentirala njegova pedagoginja Olga Cinkoburova.

Petoro članova komisije su ocjenjivali natjecatelje: kao predsjednica predsjednica litvanska violinistica Müza Rubackyté, švicarska oboistica Nora Cismondi, zatim u ime domaćina direktor Festival Radio France Montpellier Jean-Pierre Rousseau, francuski čelist Christian-Pierre La Marca, te albanski violinist Tedi Papavrani. Već sam pogled na njihove profile otkriva prevlast gudača, tako da je vjerojatno fokus njihove pozornosti privuklo muziciranje gudalom, kojih je od devetoro natjecatelja bilo čak šest.

Drugoplasirani je njemački violončelist Philipp Schupelius, a trećeplasirana norveška violončelistica Alma Serafin Kraggerud. Naš je Ivan ponosno obranio sve boje koncertnog klavira, ali i domovine Hrvatske. Pobjednik će uz novčanu nagradu dobiti prigodu iduće godine nastupiti na Glazbenom festivalu Radio France Occitanie Montpellier, a našem Ivanu ovo je bila iznimna prilika za međunarodno predstavljanje i stjecanje važnih kontakata na pragu profesionalnog života.

S nestrpljenjem iščekujemo njegove nove javne nastupe i uspjehe.

 

Moglo bi Vas zanimati