09
pro
2022
Vijesti

Ivan Josip Skender objavio autorski album

unnamed (28)

share

Izdavačka kuća Cantus s ponosom predstavlja autorski album skladatelja Ivana Josipa Skendera iz edicije Suvremeni hrvatski skladatelji.

„’Svestran’ i ‘višestruko talentiran’ epiteti su koje ćemo naći u biografijama brojnih i različitih umjetnika. U rijetkim su slučajevima oni toliko primjereni i točni kao u slučaju Ivana Josipa Skendera (1981.), skladatelja, dirigenta, pedagoga, umjetnika zaigranog, maštovitog i iznimno znatiželjnog uma koji ga gura u neprestana istraživanja, avanture i igre.
Njegov opus danas broji više od stotinu djela, od kojih je većina, uz nekoliko skladbi za različite orkestralne sastave, pisana za manje komorne sastave te ansamble. Možda je nešto manje poznato da je autor velikog korpusa glazbe za kazališne predstave, kao i mjuzikala, dok je jedan od njegovih najvećih uspjeha opera (za djecu i odrasle) „Šuma Striborova“ prema istoimenoj bajci Ivane Brlić Mažuranić, koju je skladao sa samo 29 (!) godina, a zbog iznimne potražnje publike u riječkom HNK, kući u kojoj je opera postavljena, izvedena je čak 27 puta.
Većina Skenderovih skladbi nastala je na poticaj samih izvođača – što svjedoči o tome koliko rado odabiru i sviraju njegovu glazbu, a uvijek su mu naklonjene bile i publika i struka.
Djela na ovome autorskome albumu presjek su Skenderova stvaralaštva u posljednjih deset godina. Iako sadržajno raznolika, veže ih često vrlo slična pozadinska priča odnosno poriv autora da ispolji životne situacije i stanja koji ga okupiraju na dnevnoj bazi. Sve što doživljava u svakodnevici, dobro i loše, privlačno i odbojno, sve što prolazi kroz njegov sustav i na njemu ostavlja trag, sve to u njegovoj glazbi postaje refleksija i odraz vremena.“, stoji u tekstu programske knjižice izdanja koji potpisuje Marija Saraga.

 

Moglo bi Vas zanimati