09
pro
2022
Daj 5

Odabir pet najboljih pjesama tjedna

Daj 5: Bobsi, Nela, Eric & drugi

Daj 5 - kolaž pet odabranih pjesama tjedna

Daj 5

share

Daj 5 ulazi debelo u prosinac, a pjesme koje izlaze svakog tjedna odgovaraju duhu vremena i vremenu: tople su i nimalo zimske! Kao što prosinac ne odaje dojam zime i kraja godine, tako pjesme koje su lansirane za kraj 2022. zrače toplinom, ma iz kojeg god žanrovskog zakutka dolaze. Ovaj tjedan u tom duhu topline ljeta imamo za vas i jedan tropski bonus kojeg smo premijerno predstavili prošlog tjedna, a koji nas i dalje nosi valovima Jadrana. Ovaj tjedan pet postaje – šest! Uživajte nam!

Eric feat. Ivana Kindl- “Feel You Close”
Izabrao: Igor Jurilj

Što dobijete kada isprepletete svilu i baršun? Čvrstu tkaninu. “Feel You Close” upravo je kombinacija dvaju vokala svilenkaste i baršunaste kvalitete mladog pjevača i veteranke domaće glazbene scene Ivane Kindl. Njezin potentan vokal oduvijek najbolje odgovara na zvučne kombinacije soula i rnb-ja, zbog čega ovaj duet lišen utjecaja trendovskih produkcija zvuči kao bezvremenska balada srednjeg tempa. Eric kao čvrst bariton gospelovskih natruha (čime odzvanja stilom talijanskog fenomena Tiziana Ferra) odgovara partneričinom pjevu o čežnji o kojoj ste mogli slušati puno ovih dana na radijskim postajama.

Ericova je estetika otpočetka nastupanja prigrlila engleski jezik kao njegov medij, a u slučaju talentiranog pjevača – izbor je logičan. Pjevač pokazuje kvalitete međunarodnog izvođača, no još uvijek čekam da pronađe doista svoj, autentičan zvuk i glas. Period nakon The Voicea koprivničkom slavuju promatramo kao istraživanje i potragu za svojim El Doradom do kojeg još nije došao. No taj će prag uskoro preskočiti.

Usto ne bih zanemario ni službene remikse, kakvih uglavnom nisam ljubitelj zbog generičnosti i inventivnosti, no u ovom slučaju, dvojac je predstavljen i kroz zarazan house tretman koji zaslužuje samostalni videospot i – vašu pažnju vikendom.

Bobsi – “Poleti”
Izabrala: Maja Trstenjak

Kada jednom poletim, neće me ni dragi Bog prizemljit, ulijeće samovjereno, skromno, ponizno i iskreno splitski reper Bobsi u singlu s novog albuma Priče za malu djecu. Član Gršine obitelji Blockstar, donosi uvjerljiv klasičan hip hop uz zanimljiv i poetičan narativ koji je svojevrsni zaštitni znak novog albuma. Miks i mastering pjesme potpisuje talentirani i sve popularniji Mihovil Šoštarić Lockroom.

 Sanremo – “Ljubav je odmah iza ugla”
Izabrao: Igor Jurilj

Prije svega trebam reći da ću prepustiti svakom uhu da procijeni o čemu je sugestivan naslov ove pjesme, ali Sanremo zna privući pažnju na svoju disco-funky stvar starškolskog zvuka. Ne moramo hiniti nikakvu svježinu ponekad, ako je kotač već izmišljen, topla voda u bojleru… Drugim riječima, opusti se i uživaj u seksi saksofonskim solažama i provokativnim kljavama. Sanremo kao novo funky ime na sceni predstavili su se prošle godine s “Muzikom”, a sada nastavljaju u klasičnom žanrovskom smjeru koji se sve rjeđe može čuti na hrvatskom zraku.

Bend Sanremo je životni projekt kantautora Emila Kirbiša (Dusty Grooves, Funkophonix, Emil & Jurillaz Trio).

Nela -“Dobro jutro, Božić je”
Izabrala: Maja Trstenjak

Ženski autorski tim potpisuje slatki novi domaći božićni pjesmuljak. Antonela Đinđić i Ivana Belošević osmislile su glazbu dok im se u pisanju teksta pridružila Marsela Mrnjavac. Lagana, pitka, topla… božićna! Vrlo lako bi se mogla uskoro pojaviti kao pozadina božićne reklamne kampanje lokalnih brendova stoga će postati jedna od onih čiji će vam refren odnekud biti jako dobro poznat…

Deenoise – “Shiver”
Izabrao: Igor Jurilj

Već smo zaboravili na dvojac Deenoise koji je zanimljivo krenuo početkom godine singlovima “Not In The Mood” i “Tell Me”, da bi došlo do hibernacije od osam mjeseci. Postavlja se pitanje koliko je ovaj projekt dugog vijeka zbog nekonzistentnosti glazbene aktivnosti, ali do tog konačnog odgovora teško je ne uživati u feel good indie pop pjesmi “Shiver” preslatke igre samoglasnikom “s” i vizualno sugestivnim pjesničkim slikama. Iako prilično ziheraški igrano s formulaičnim aranžmanima i produkcijom pod utjecajem anglofonog zvuka u stilu Tame Impale ili čak One Republica, “Shiver” nosi plesna energija koju vrijedi kanalizirati na koju minutu.


Bonus:

Već tjedan dana mi ne izlazi ih uha najmanje očekivanja suradnja godine na domaćoj sceni: Koolade i Klapa Cambi koji su se našli na pučini Gibinih mreškavih voda. Od producenta najboljih stvari kataloga Ede Maajke nisam očekivao ovaj silazak s glavne ceste, ali kao i uvijek – na makadamu usporavamo i uživamo u krajobrazu. Ovaj je krajobraz naše poznate klape sačinjen od vokala i elektroničkih dionica kao osvježenje jedne pomalo trome estetike koja se mora redefinirati radi opstanka, a Kooladeova intervencija mogla bi biti prijelomna u poimanju domaće klapske glazbe.

Pjesmu vam donosimo kao bonus za kraj jer smo prošlotjedno izdanje odabrali nakon izlaska ove jadransko-tropske zimske kombinacije!

p.s. Još kad poslušate udaraljke, vidjet ćete da možda imate i adventski soundtrack! Ma preslatko!

Moglo bi Vas zanimati