29
stu
2022
Vijesti

Praizvedba i gostovanje u Sjevernoj Karolini

Brave New music - Ivan Josip Skender u SAD-u

Ivan Josip Skender Foto: Matej Grgić

share

Uzbudljive vijesti za hrvatsku glazbu i kulturu dolaze ovaj put iz Sjeverne Karoline!

Skladatelj i dirigent, profesor na Muzičkoj akademiji (gdje je u vrijeme studija bio najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije) te stalni dirigent Cantus Ansambla, Ivan Josip Skender, gostovao je u Sjedinjenim Američkim Državama. Rezultat je to međunarodne suradnje ostvarene kroz njegov rad s našim najdugovječnijim ansamblom za suvremenu glazbu, a ovaj put je u SAD-u predstavio svoju, ali i glazbu svojih kolega i prethodnika, kroz predavanje o hrvatskoj glazbi.
Najvažnije od svega, glazba ovog skladatelja promišljenog i raznolikog opusa predstavljena je na najbolji način – koncertnom izvedbom.

Old Worlds / New Worlds

Shades and Fireworks (engl. za Sjene i vatromet) naslov je Skenderove skladbe za simfonijski orkestar koja je američkoj publici predstavljena na koncertu održanom 20. studenog, kada je Građanskim orkestrom grada Raleigha – Raleigh Civic Symphony – ravnao Peter Askim. Dijelu hrvatske publike Askim je poznat jer je Cantus Ansambl 2018. godine praizveo njegovu skladbu A Late Winter, An Early Spring.

Peter Askim / Foto: Cantus Ansambl

Osim Skenderove praizvedbe, na programu naslovljenom Old Worlds / New Worlds (Stari svjetovi novi svjetovi) bili su ulomci iz Američke suite Antonína Dvořáka i Prva simfonija Williama Granta Smitha, podnaslovljena „Afroamerička simfonija.“

Skenderova praizvedba bila je dijelom programa kojim su organizatori – Orkestar i Državno sveučilište Sjeverne Karoline u Raleighu, u sklopu kojega orkestar djeluje – željeli „istaknuti ulogu tradicijske, popularne glazbe, kao i američke glazbene tradicije, u simfonijskim djelima, kako u Europi, tako u Sjedinjenim Američkim Državama“.

O Novoj glazbi u Hrvatskoj na Sveučilištu Duke

Prije praizvedbe, Skender je studentima u Raleighu održao predavanje o svojoj glazbi, a 18. studenog održao je predavanje doktorandima i profesorima glasovitog Sveučilišta Duke u Durhamu, o hrvatskoj glazbi 20. i 21. stoljeća, također spajajući „stare i nove svjetove“. Predavanje je popratio glazbenim primjerima, od djela Blagoja Berse do suvremenih skladbi.

Peter Askim opisao je novu skladbu Ivana Josipa Skendera kao „prekrasno i vitalno djelo ispunjeno ritamskim uzbuđenjima i bojom“. Istaknuo je također neprocjenjivu vrijednost izravnog kontakta sa skladateljem koji su mladi glazbenici imali u pripremi praizvedbe, opisujući ga kao „iskustvo koje će pamtiti još godinama“. Skladatelj je imao prigodu i publici govoriti o svojem djelu, a dirigent izvješćuje da je publika na skladbu reagirala „snažnim aplauzom i iskrenim oduševljenjem“.

Ivan Josip Skender

“Idealni ambasador hrvatske glazbene kulture”

Peter Askim je, osvrćući se na predavanje koje je Ivan Josip Skender održao, komentirao kako je njegova stručnost u predstavljanju povijesti hrvatske glazbe i interpretaciji suvremenih djela bila od velike koristi studentima, profesorima i umjetnicima s obaju sveučilišta, koja su među najprestižnijim ustanovama u saveznoj državi i šire.

„Skenderova stručnost u predstavljanju povijesti hrvatske glazbe i interpretaciji suvremenih djela bila od velike koristi studentima, profesorima i umjetnicima s obaju sveučilišta, koja su među najprestižnijim ustanovama u saveznoj državi i šire“

Dodao je i da su mu bili vrlo zahvalni i da im se svidio njegov topao i neformalan način predavanja. Istaknuo je da je gostujući hrvatski skladatelj uložio naročito mnogo truda u komunikaciju s glazbenicima, studentima i publikom i nazvao ga „idealnim ambasadorom hrvatske glazbene kulture“. Askim je zaključio da je Skenderovo gostovanje bilo iznimno uspješno te je rezultiralo „velikim brojem novih američkih obraćenika na hrvatsku kulturu“!

 

Moglo bi Vas zanimati