26
tra
2022
Vijesti

Ivici Krajaču priznanje za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu

Ivica Krajač Zagrebački festival

Ivica Krajač

share

Skladatelj, libretist, pjevač, kazališni redatelj i tekstopisac Ivica Krajač (1938.) ovogodišnji je dobitnik priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu!

Organizator i utemeljitelj festivala, Hrvatsko društvo skladatelja, ovom će nagradom i simbolično obilježili šezdeset godina otkad je Krajač sa svojim kvartetom 4M i pjesmom “Platno, boje, kist i twist” kao debitant osvojio svoj prvi Zagrebački festival. Kao autor i izvođač obilježio je šezdesete godine na Zagrebfestu, a zanimljivo je da 1964. imao čak pet autorskih pjesama na festivalu!

Deset godina nakon debija, 1972., Krajač je, uz Karla Metikoša, autor još jednog trijumfa na Zagrebačkom festivalu i pjesme “Dok razmišljam o nama” koju je svojim vokalom bezvremenskom učinila Josipa Lisac.

Sveukupno, Krajač se na Zagrebačkom festivalu predstavio ukupno 26 puta, bilo kao samostalni izvođač, s kvartetom 4M ili autor pjesama za Josipu Lisac, Zdenku Vučković, Gabi Novak, Terezu Kesoviju, Ljupku Dimitrovsku Đorđa Marjanovića, Ivicu Šerfezija, VIS Delfine, Ivu Robića, Jimmyja Stanića i niz drugih.

„Vječni mladić radoznalog uma, Krajač je i danas neumoran, kreativan i umjetnički aktivan. Iza njega su brojna glazbena i scenska djela, od naše prve rock opere Gubec Beg do antologijskog albuma Dnevnik jedne ljubavi kojima je obilježio ne samo domaću glazbu već i hrvatsku kulturu 20 stoljeća. Svojim doprinosom Zagrebačkom festivalu istovremeno je podizao kvalitetu festivala i tako nesumnjivo utjecao na njegovu prepoznatljivost i značaj u okvirima domaće glazbe“, izjavio je ovim povodom Branimir Mihaljević, umjetnički direktor festivala.

Ovogodišnje, 69. izdanje Zagrebačkog festivala održava se u četvrtak, 28. travnja s početkom u 21 sat, uz izravan prijenos na HTV2 i HR2. CD kompilacija “69. Zagrebački festival” dostupna je u izdanju Croatia Recordsa, a sve pjesme možete poslušati i na digitalnim glazbenim servisima na linku OVDJE.

Moglo bi Vas zanimati