26
tra
2022
Vijesti

Pussy Riot dolazi na Ljeto u MSU

Pussy Riot / Promo

share

Na ovogodišnjoj manifestaciji koja se održava u zagrebačkom Muzeju za suvremenu umjetnost koncerte će održati Pussy Riot, Mizar, J. R. August, Grše, Vlado Kreslin i Sara Renar. Ove godine Ljeto u MSU počinje 30. svibnja – na Dan državnosti i nakon toga se nastavlja svake subote do 2. srpnja

Multimedijalna događanja tijekom više od mjesec dana Ljeta u MSU  donose izvrsne sadržaje, velike zvijezde i najnovija umjetnička otkrića po principu „5 u 1“: koncerti, izložbe, kazalište, performans, film! 

Ove godine Ljeto u MSU počinje 30. svibnja – na Dan državnosti i nakon toga se nastavlja svake subote do 2. srpnja (obratite pažnju da se samo otvorenje održava u ponedjeljak, 30. svibnja, na Dan državnosti, a nakon toga se Ljeto nastavlja u svojem redovnom subotnjem terminu, svaki vikend do 2. srpnja). 

 

P R O G R A M

KONCERTI

30.5. Pussy Riot

PUSSY RIOT je ruski feministički, anarhistički, punk rock sastav sa sjedištem u Moskvi poznat po izvođenju politički motiviranih prosvjednih performansa, odnosno kritici predsjednika Vladimira Putina. Osnovana u ožujku 2011., grupa je na neuobičajenim javnim mjestima izvodila nedozvoljene i provokativne nastupe, iz kojih su nastali glazbeni spotovi objavljeni na Internetu. Teme koje je sastav opjevao uključivale su feminizam, LGBT prava i protivljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojeg je grupa smatrala diktatorom. 

Svjetsku slavu su stekli 2021. kada je pet članova grupe izvelo performans u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja. 17. kolovoza 2012. tri članice Pussy Riot kolektiva – Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Ekaterina Samutsevič osuđene su za huliganizam i poticanje na vjersku mržnju, a svaka je osuđena na po dvije godine zatvora.

Suđenje i kazna izazvali su značajnu pozornost i kritike, osobito na Zapadu. Tolokonjikova i Aljohina puštene su na slobodu  23. prosinca 2013. Nakon puštanja, Tolokonjikova i Aljohina i nekoliko drugih članova nastupili su kao Pussy Riot tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Između 2014. i 2016. Pussy Riot (Tolokonjikova i Aljohina – zajedno ili odvojeno, s različitim sastavima) snimili su i objavili nekoliko videa. Tolokonjikova i Aljohina nastupale su kao govornice na mnogim međunarodnim festivalima i konferencijama u SAD-u, Kanadi, cijeloj Europi, Australiji, Singapuru.

Marija Aljohina uspješno je debitirala 2016. kao glavna glumica u predstavi „Burning Door” Bjeloruskog slobodnog kazališta, priči o trojici umjetnika koji su postali politički zatvorenici u Rusiji.

U prosincu 2016. Marija Aljohina i glazbeni producent Aleksandr Čeparuhin započeli su novi projekt – „Riot Days” show – predstavu temeljenu na Aljohininoj knjizi „Riot days”. Predstava je inovativna kombinacija glazbe uživo, kazališta i videa. To je osobna priča o Aljohinoj kao članici Pussy Riot: akcije na Crvenom trgu i u katedrali, uhićenje, sud, zatvor. 

„Riot Days” show je gostovao po cijelom svijetu, imao je više od 200 nastupa u Europi, SAD-u, Brazilu, Australiji i Novom Zelandu. Projekt je dobio prestižne međunarodne nagrade, uključujući Herald Angel Award i Total Theatre Award of Edinburgh Festivals. Sadržaj predstave često se mijenja, dodaju se nove epizode i nove pjesme koje govore o progonu političkih zatvorenika i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Od 2021. do 2022. Marija Aljohina provela je više od godinu dana u zatvoru i u kućnom pritvoru samo zbog postova na društvenim mrežama koji podržavaju ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, kojeg je Putinov režim otrovao, a zatim zatvorio.

4.6.   Mizar
11.6. J.R. August
18.6. Grše
25.6. Vlado Kreslin
2.7.   Sara Renar

 

PERFORMANSI: Nina Kamenjarin; Ivan Lušičić LIIK; Mario Matoković; Mia Štark i Yun Collective;  Zrinka Užbinec; Teatar Cirkus Punkt

FILMOVI: Još jedan dah;  Cyrano; dokumentarni program: Mizar; Vlado Kreslin; Električni orgazam 

KAZALIŠTE: Program se realizira u suradnji s Eurokazom i donosi tri vrhunske predstave kazališta Vaba Lava iz Tallinna u Estoniji,  jednog od najzanimljivijih suvremenih kazališta baltičke regije. Riječ je o vizualno atraktivnim predstavama snažnog inovativnog izričaja, koje se bave temama koje su u ovom trenutku iznimno relevantne zbog trenutne geopolitičke situacije na tom području.

 

Ljeto u MSU održava se 9. put. 

Cijena ulaznica za cjelodnevni paket programa 79 kn osim za Pussy Riot 99 kn

Ulaznice se mogu nabaviti preko Eventim.hr ili na recepciji MSU

 

Moglo bi Vas zanimati