07
pro
2022
Vijesti

The Keyboard Extravaganza

Joe Kaplowitz na novom albumu okupio najbolje hrvatske jazz pijaniste

The Keyboard Extravaganza

share

Joe Kaplowitz je objavio novi album autorskih skladbi pod nazivom The Keyboard Extravaganza. Na albumu gostuju eminentni hrvatski jazz pijanisti i klavijaturisti: Matija Dedić, Viktor Lipić, Zvjezdan Ružić, Toni Starešinić, Kristian Terzić, Zlatan Došlić i Hrvoje Galler te cijenjeni bubnjar Janko Novoselić.

Zvjezdan Ružić u Tvornici kulture / Matej Grgić

Zvjezdan Ružić u Tvornici kulture / Matej Grgić

The Keyboard Extravaganza

Ovim projektom Kaplowitz je odlučio okupiti svoje kolege koji često nastupaju kao solo izvođači ili prateći glazbenici drugim izvođačima, a vrlo rijetko imaju priliku surađivati i zajedno svirati. Riječ je o zaista jedinstvenom albumu na kojem sudjeluje čak sedam glazbenika.

Šimun Matišić Sextet JazzHR

Foto: Matej Grgić

‘Želio sam okupiti pijaniste čiji glazbeni rad cijenim, a mislim da to još nitko do sada nije učinio. Stvar je u tome da smo uglavnom prateći glazbenici pjevačima, ili sviramo sa orkestrom, bendom ili triom, vrlo rijetko pijanisti sviraju zajedno. Htio sam tim ljudima dati i mogućnost da pokažu svoj talent na način na koji možda to ne mogu u drugim projektima. Svi su se rado odazvali i zahvalan sam im na tome.’, kaže Joe čija inspiracija dolazi iz bluesa, gospela, klasičnog jazza.

‘Posljednjih nekoliko godina puno sam slušao progresivni rock i fusion iz 60-ih. Negdje oko ’73. kada sam i ja rođen, dogodio se važan moment u povijesti glazbe kada se iz funka razvio disco. Do ’76. bio je već vrlo popularan i imao je snažan utjecaj na cijeli daljnji razvoj glazbe, a taj se utjecaj osjeća čak i u današnjoj glazbi.

Šimun Matišić Sextet JazzHR

Šimun Matišić Sextet JazzHR

Funk je uvijek imao snažnu pozitivnu poruku, a disco se pojavio vrlo naglo i prebrzo je postao dosta komercijalan. Ideja moje glazbe je vratiti se u vrijeme prije nastanka disca i probati stvarati glazbu bez tog utjecaja, kao ‘time machine’. To je bila početna ideja, ne mogu reći da sam skroz uspio, ali želim to učiniti malim koracima, ovaj album je zapravo samo početak. Za snimanje sam koristio analogne konzole za miks iz 80-ih i snimao sam na 4-kanalni tape recorder iz 1968. kakav su u to vrijeme koristili za snimanje Neil Young, Hendrix, Rolling Stones i mnogi drugi glazbenici.’, kaže Joe.

Album je snimljen, miksan i masteriran analognom tehnikom u Studiju 21, a tek je u završnoj fazi produkcije prebačen u digitalni format. Autor i aranžer svih pjesama je Joe Kaplowitz koji je ujedno i producent albuma, a izdavač je Intek Music.

Album The Keyboard Extravaganza je objavljen na svim glazbenim streaming servisima  i možete ga slušati putem ovog linka.

Moglo bi Vas zanimati