13
pro
2022
Vijesti

Kolendarsko veselje uz klapu Kaše i Tamburaški orkestar HRT-a

Kolendarsko veselje uz klapu Kaše i Tamburaški orkestar HRT-a

Kolendarsko veselje uz klapu Kaše i Tamburaški orkestar HRT-a Foto: Renato Branđolica / HRT

share

Tamburaški orkestar HRT-a protekle je nedjelje, 11. prosinca 2022. u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, održao svoj treći koncert u ciklusu U ozračju tambure. Bila je to prigoda da se članovi Tamburaškog orkestra HRT-a ponovo udruže sa svojim donedavnim, dugogodišnjim šefom dirigentom, maestrom Sinišom Leopoldom, koji je ovaj put u goste pozvao dubrovačku klapu Kaše koja je pak donijela program posvećen koledama, odnosno dubrovačkim kolendama.

Foto: Renato Branđolica / HRT

Riječ je o pjesmama koje se pjevaju u zimsko doba, u božićno i novogodišnje vrijeme. Tradicionalno, izvode ih skupine od pet do sedam mladića na ulicama ili pred vratima prijatelja, rodbine i sumještana koji ih onda zauzvrat darivaju.

Koliko je bogat i raznolik repertoar dubrovačkih kolendi, ali i onih iz drugih dijelova Dalmacije, pokazao nam je sinoćnji program ‘začinjen’ i s pokojom hrvatskom božićnom pjesmom. Velik posao oko prikupljanja, bilježenja i obrade za suvremenu klapsku izvedbu tih napjeva učinio je Vicko Dragojević, ujedno vođa klape Kaše.

„Kad odrastaš na jugu Hrvatske, u Dubrovniku, onda živiš s tim običajima – mi smo svi natopljeni kolendama. Svako dijete dolje zna barem dvije, tri kolende. Kada smo krenuli s klapom željeli smo što više istražiti pjesme svoga kraja. Prvi koncert posvećen kolendama bio je 2009., i od tada smo ga svake godine radili. Važno je reći kako je to ljudima jako važno.

Svako selo ima neku kolendu koja je slična, a opet drugačija, i običajima i pričom. Cijela jedna tradicija se može ogledati kroz tu jednu kolendu. Nekada sam obilazio kuće sa snimačem i kajdankom, nekad su mi sami ljudi donosili neke snimke i malo pomalo se iskristalizirao koncertni program koji smo ove godine, hvala Bogu i hvala HRT-u, snimili.

To je jako važno, jer je prije dvije godine Ministarstvo kulture zaštitilo kolendu i sada konačno imamo dokumentirano i spremljeno za vijeke vjekova“, pojasnio je Vicko Dragojević tijekom koncerta, u razgovoru s voditeljicom programa Majom Ciglenečki.

Foto: Renato Branđolica / HRT

Dobra večer, Usred ljute zime, Ralilulela, Ođe Bog i dobar večer… neke su od kolendi iz Dubrovnika i okolice, a čuli smo i Mljetsku kolendu, te one s Pelješca, Lastova, Splita, Visa… Zanimljivo je bilo čuti i dječju kolendu, Ne mislite da smo sami, koju su za ovu prigodu izvele gošće, članice klape Oželanda.

Za jedinstveni spoj klape i tamburaša, pobrinuo se pak maestro Siniša Leopold koji je načinio sve orkestralne aranžmane.

„Ovo je uvijek dobitna kombinacija – spoj tambure, tamburaškog orkestra, pogotovo ovoga, i jedne sjajne klape. To je naš autentični glazbeni proizvod. Kad sam radio aranžmane, trudio sam se da te pjesme, koje su možda na prvi pogled dosta slične, ne ispadnu monotone, trudio sam se da Tamburašima napišem i neke zahtjevnije pasaže, da se te pjesme dožive na način koji dolikuje gradu Dubrovniku i njegovoj okolici“, otkrio je maestro Leopold pred publikom.

Rekao je i da je do suradnje s klapom Kaše došlo zahvaljujući prijašnjim uspješnim suradnjama, zajedničkom koncertu u Omišu i sjajnom prijedlogu Vicka Dragojevića o zajedničkom predstavljanju kolendi.

Kolendo, kolendo, veselo, veselo program je koji široj javnosti otkriva tradicijsko blago muziciranja i običaja dubrovačkog kraja i okolice, ali i koji je razgalio publiku sjajnim izvedbama i prizivanjem topline i veselja blagdanskog razdoblja koje je pred nama.

Koncert se snimao za skorašnje radijsko i televizijsko emitiranje.

– HRT

Moglo bi Vas zanimati