26
sij
2023
Vijesti

Recentna izdanja iz Cantusova kataloga

Kvartet Papandopulo, Ana Batinica i Zbor HRT-a

Kvartet Papandopulo, Ana Batinica i Zbor HRT-a - recentna izdanja iz Cantusova kataloga

share

2022. godina je u izdavačkoj kući Cantus obilježena diskografskim izdanjima posvećenim promociji hrvatske glazbe koja će se naći i u utrci za nagradu Porin. Najsvježije naslove u Cantusovoj glazbenoj tvornici čine albumi izvrsnih hrvatskih izvođača i ansambala, Ane Batinice, Kvarteta Papandopulo i Zbora HRT-a, koji donose ukupno devetnaest skladbi hrvatskih autora koji su obilježili drugu polovinu 20. stoljeća i suvremenu glazbenu scenu.

Jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, Kvartet Papandopulo, koji čine saksofonisti Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak za Cantus su objavili svoj četvrti album Scene koji je u cijelosti posvećen hrvatskoj glazbi. Ovo izdanje, kako ističe autorica programske knjižice i urednica CD-a Karolina Rugle, „zbroj je skladbi nastalih većinom na poticaj ili kao rezultat nadahnućā sjajnim interpretacijama članova kvarteta Papandopulo“.

Riječ je o skladbama Tomislava Uhlika, Tene Ivane Borić, Petra Obradovića, Olje Jelaske i Gordana Tudora po čijoj je skladbi CD i dobio ime.

„Kreativna linija koja spaja autorice i autore na ovome izdanju upravo su sami glazbenici, čiji neumoran koncertni i pedagoški rad, mimo onoga u kvartetu Papandopulo, dodatno nadograđuje i oplemenjuje njihov zajednički komorni repertoar. Skladbe koje se ovom prilikom prvi put nalaze dostupnima na diskografskome izdanju, doživjele su u izvedbi kvarteta Papandopulo u kratkom razdoblju brojne uspješne izvedbe.“ (K.Rugle)

Tonsko snimanje i produkciju CD-a potpisuje Krešimir Pustički, dok su za likovno oblikovanje zaslužni Karlo Kazinoti i Mišo Komenda. Više informacija o izdanju i poveznicu za narudžbu u Cantusovom web shopu pronađite ovdje. Album je dostupan i na digitalnim servisima.

Diskografsko izdanje Pticopjev posvećeno djelima hrvatskih skladatelja za flautu, prvi je album jedne od najistaknutijih hrvatskih flautistica Ane Batinice, koja je od svojih ranih nastupa privukla pozornost interpretacijama djela suvremene glazbe i glazbe 20. stoljeća. Aktivna orkestralna i komorna glazbenica, na svom se prvom CD izdanju predstavila kao solistica u izvedbi zanimljivog presjeka djela hrvatskih skladatelja nastalih od druge polovine prošloga stoljeća do današnjih dana.

Taj vrijedan diskografski poduhvat također je rad nagrađivanog snimatelja i producenta Krešimira Petra Pustičkog, a obuhvatio je osam solističkih djela za flautu iz opusa Rudolfa Matza, Božidara Kunca, Milka Kelemena te skladateljâ suvremenika – Berislava Šipuša, Frane Đurovića, Vjekoslava Nježića, Dubravka Palanovića i Tibora Szirovicze, čiji je naslov skladbe poslužio kao inspiracija za naslov ovog izdanja. Autorica tekstova je Iva Lovrec Štefanović, urednica izdanja Srđana Vrsalović, dok je autor likovnog oblikovanja Bojan Gagić.

Više informacija o izdanju i poveznicu za narudžbu u Cantusovom web shopu pronađite ovdje, a album poslušajte na digitalnim servisima.

CD pod nazivom Osluškivanja u izvedbi Zbora HRT-a prvo je izdanje nove Cantusove diskografske edicije Ligatura nastale suradnjom Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije. Edicija kojom se „probire i izaziva najbolje kreativne potencijale sredine: autorske i izvođačke i promovira ih globalno“ povezuje ove dvije institucije te dodaje novu vrijednost ciljevima kojima su i inače posvećene.

Prvi album Ligature posvećen je zborskim djelima hrvatskih skladatelja 20. i 21. stoljeća, Srećka Bradića, Anđelka Klobučara, Frane Paraća i Stanka Horvata. Upravo takav odabir, prema riječima dirigenta i umjetničkog voditelja Zbora HRT-a Tomislava Fačinija, rezultat je istraživanja i programske odluke za izvedbom djela koja će „svojom kakvoćom biti reprezentativna za ansambl“, ali i „novi korak u zvuku, osluškivanju, zajedništvu, metamorfozama vokalnosti, čistoći i preciznosti“.

Edicija Ligatura uz zvuk povezuje suvremeno likovno stvaralaštvo, predstavljajući aktualne hrvatske likovne umjetnike u suradnji s kustosicom Karlom Pudar. Tako je naslovnica CD-a Osluškivanja obogaćena slikom Nine Atević Murtić uz likovno oblikovanje Ane Nikolić Baće. Tonsko snimanje CD-a, u zagrebačkoj crkvi Bezgrješog Srca Marijina ostvarili su Marijana Begović i Božidar Pandurić, glazbenu produkciju potpisuju Vjekoslav Nježić i Pero Mihojević, autor teksta programske knjižice je Borko Špoljarić, a urednica izdanja je Srđana Vrsalović.

Više informacija o izdanju i poveznicu za narudžbu u web shopu pronađite ovdje ili album poslušajte na digitalnim servisima.

Moglo bi Vas zanimati