06
tra
2023
Vijesti

Koncerti ansambla LADO u Hrvatskoj i Italiji

LADO turneju uskrsnih koncerata započinje na Uskrsni ponedjeljak u Zagrebu

share

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i ove godine obradovat će publiku izvođenjem svojih uskrsnih koncerata Veliko je sad veselje. Prvi koncert bit će održan već na Uskrsni ponedjeljak u Zagrebu, 10. travnja 2023. u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca pri Zagrebačkoj katedrali.

Ladovi uskrsni koncerti, utemeljeni na prvom uskrsnom albumu Ansambla LADO Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke, nastavljaju se nakon Zagreba u Rimu. Talijanski koncerti posebni su jer LADO nastupa s jednom od najvećih poljskih kulturnih institucija – Ansamblom pjesama i plesa Stanisława Hadyne ‘ŚLĄSK’.

LADO i ‘ŚLĄSK’ nastupit će s dva vokalno-instrumentalna koncerta, 14. travnja u Basilica di san Giovanni in Laterano i 15. travnja u Basilica Sant’Andrea della Valle. Hrvatski blok koncerata započinje u Otočcu 19. travnja u Crkvi Presvetog Trojstva, nastavlja se u Virovitici 20. travnja u Crkvi svetog Roka i 21. travnja u Slatini u Crkvi svetog Josipa. Posljednji uskrsni koncert ove godine bit će održan 22. travnja u Slavonskom Brodu u Crkvi Presvetog Trojstva.

Ulaz na sve koncerte u Hrvatskoj je slobodan.

Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke prvi je uskrsni album Ansambla LADO u povijesti ove institucije dugoj preko 73 godine. Dobitnik je nagrade Porin za najbolji album folklorne glazbe, a donosi 11 odabranih pjesama iz različitih hrvatskih regija. Uskrsni koncerti Ansambla LADO provest će publiku kroz različite hrvatske krajeve, ukazujući na njihove različite glazbene i stilske posebnosti. Program koncerta donosi i neka iznenađenja, a njegovu posebnost čine napjevi iz Slavonije i Baranje jer se crkveno pučko pjevanje ovih krajeva nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a popijevka Uskarsnut je naš spasitelj iz 15. stoljeća s Korčule svjedoči stoljetnoj hrvatskoj kršćanskoj tradiciji i baštini.

Uskrs i uskrsno vrijeme najvažnije je razdoblje u liturgijskog godini, a prožimanje svjetovnog i sakralnog ostavilo je značajan trag u tradicijskom glazbenom izričaju i crkvenom pučkom pjevanju, kao i običajima i kulturnim praksama hrvatskog sela. LADO ovim programom nastavlja ispunjavati svoju zadaću prikupljanja, obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera hrvatske glazbene baštine.

– Lado

Moglo bi Vas zanimati