23
svi
2024
Vijesti

Lisinski najavio program sezone 2024./2025.

Otkrivena Sva lica Lisinskog

Lisinski nova sezona

Foto: KDVL

share

Novosti koje nas očekuju u idućoj sezoni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog predstavila je na današnjoj konferenciji za medije ravnateljica dvorane Nina Čalopek uz nekolicinu umjetnika te predstavnike sponzorskih i programskih partnera koji će sudjelovati u nadolazećim programima, od jeseni.

Sva lica Lisinskog

Sva lica Lisinskog slogan je nove koncertne sezone dvorane, no „sva lica Lisinskog nisu samo ciklusi i programi koje Dvorana ostvaruje, nego su i programi i projekti organizatora i glazbenih umjetnika, koji su svih ovih godina, svoj koncertni prostor pronašli na u ovoj Dvorani koja još uvijek predstavlja centralno i prestižno mjesto glazbovanja i koncertnog života grada Zagreba. To su prije svega Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Cantus Ansambl, ciklus Guitarra Viva, Ansambl Lado i svi oni drug koji kontinuirano grade glazbenu priču grad Zagreba upravo s velike i male pozornice dvorane Lisinski  “, istaknula je odmah na početku ravnateljica dvorane Lisinski.

Foto: KDVL

Nakon kraćih obraćanja predstavnika sponzorskih partnera u kojem su svi redom naglasili važnost podržavanja kulture općenito, a prije potpuno novo osmišljenih programa i ciklusa, Čalopek je najprije predstavila novi program već dobro poznatog ciklusa Lisinski subotom, sa sloganom Svijet na dlanu – ističući veliku zastupljenost upravo inozemnih umjetnika na programima ovoga ciklusa.

Lisinski subotom

Na trinaest koncerata ovoga ciklusa koji nas očekuju iduće sezone svoje interpretacije uglavnom popularnijih repertoarnih djela, pod ravnanjima renomiranih dirigenata, predstavit će glasoviti orkestri, ansambli i solisti iz Francuske, Njemačke, Švicarske, Italije, Mađarske i Austrije, neki već i otprije poznati zagrebačkoj publici. U sklopu obilježavanja 200. godišnjice rođenja velikog simfoničara Antona Brucknera ističe se izvedba njegove Osme simfonije, na koncertu otvorenja sezone ciklusa Lisinski subotom, ali i Kelemenov Archetypon II „Für Anton“ za veliki orkestar kao doprinos obilježavanju 100. godišnjice njegova rođenja.

Foto: KDVL

Osim simfonijskih partitura na programu sezone nalaze se i Bečki dječaci sa svojom proslavom 200. godišnjice rođenja Johanna Straussa, te slavljenički koncert Hrvatskog baroknog ansambla koji će tom prilikom obilježiti 25. godina djelovanja. Na konferenciji je ovaj koncert ponosno najavila umjetnička ravnateljica ansambla, Laura Vadjon, istaknuvši posebno zadovoljstvo što će izvedbama na tom koncertu ravnati renomirani britanski dirigent Laurence Cummings, među vodećima u povijesno osvještenim izvedbama baroknog repertoara.

Foto: KDVL

Nina Čalopek istaknula je i nastavak suradnje s Muzičkom akademijom u Zagrebu i najavila dva koncerta njihova orkestra u ciklusu Lisinski subotom, od kojih će onim u svibnju 2025. ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije, maestro Dawid Runtz, a uz to je objavila vijest da se maestro Runtz, od iduće akademske godine pridružuje i profesorskoj ekipi Muzičke akademije na odjelu za dirigiranje.

Ciklusi unutar ciklusa  – novosti u programskoj politici Dvorane

Najveće novosti su ciklusi kakve do sada Dvorana nije imala – Lisinski da camera i Lisinski srijedom. Riječ je o formatima koji u Malu dvoranu Lisinski dovode komorne ansamble i umjetnike, ali žanrovski prošireniji repertoar. Trio Elogio, kvartet Papandopulo te komorni anasmbl (za sada bez imena) koji čine violinistica Dunja Bontek, violistica Marija Andrejaš, violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak, anasmbli su koji će sa po tri svoja koncerta popuniti novi ciklus Lisinski da camera.

Foto: KDVL

„Uz postojeće koncertne cikluse komorne glazbe, Dvorana Lisinski naprosto treba imati i vlastiti komorni ciklus. Što se samog programa tiče, upravo će ta raznovrsnost programa i raznovrsnost samih ansambala dati tu širinu u repertoarnom smislu.“, rekla je ravnateljica Dvorane.

„Nakon zagrebačkog potresa i prestanka rada dvorane HGZ-a, i ja sam kao umjetnik osjećala nedostatak jednog čvrstog i jasno koncipiranog komornog ciklusa i smatram da je ovaj ciklus prijeko potreban. Zahvaljujem na povjerenju koje nam je dano da se ovim ansamblom, koji je vrlo recentno osnovan, predstavimo publici.“, izjavila je pijanistica Martina Filjak i detaljnije opisala program koji će predstaviti u svojem mini ciklusu.

Foto: KDVL

Na konferenciji za medije prisutnima su se obratili gitarist Petrit Çeku, član Trija Elogio: „Ja sam izuzetno sretan, a možda ovdje među nama i najsretniji zato što je ovo velika stvar za gitaru. Postoji kultura gitarskog trija već nekoliko stoljeća, no usprkos tome nije se nikad etablirao poput, recimo klavirskog trija. Zahvaljujući Zagrebačkom gitarskom triju, repertoar za gitarski trio je obogaćen velikim brojem novih skladbi i obrada, stoga sam sretan da možemo sve što želimo u osvježavajućem formatu predstaviti u novom ciklusu Lisinski da camera“, rekao je predstavnik Trija Elogio, gitarist Petrit Çeku.

Foto: KDVL

Nina Čalopek je na kraju konferencije predstavila i proljetos započet, novi ciklus Lisinski srijedom – ciklus koji je rezerviran za različite žanrove glazbe poput world music, jazz ili alternativnog rocka i koji, kako je naglašeno, „daje Lisinskom novu vizuru i novu publiku, a već postojeća publika dobiva priliku u svojoj kući doživjeti i drukčiju glazbu“.

Foto: KDVL

Ciklus se ostvaruje u suradnji s radijskom emisijom Izvorišta, a voditelji i urednik te emisije, Emir Furulija rekao je kako je ovo do sada ipak najznačajniji iskorak Lisinskog – i prema njegovom mišljenju Lisinski se svojim programima treba otvarati i drukčijim publikama.

„Zahvalan sam što sam dobio priliku napraviti ovaj veliki skok iz Močvare do Lisinskog. Drago mi je da je world music dobila priliku da se predstavi na jednoj ovakvoj sceni i u ovakvim uvjetima koje Lisinski nudi. Ono što se događa na world music sceni upravo je ono što se prije sto godina događalo u jazzu – veliki progres i mnoštvo kvaliitetnih izvođača i izvođačica“, rekao je, među ostalim, Furlija.

Ukupno četrnaest koncerata očekuje nas u ovom novom ciklusu – srijedom u Lisinskom.

Foto: KDVL

Sve informacije o upisu pretplate i pogodnostima pronađite na stranicama KDVL-a.

 

Moglo bi Vas zanimati