14
pro
2023
Vijesti

Konferencija za medije

Lisinski predstavio trodnevni program svečanog obilježavanja 50. obljetnice

Foto: KDVL

share

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, danas zaštićeno kulturno dobro, svoja je vrata publici prvi otvorila 29. prosinca  1973. godine, a na taj datum se i danas obilježava Dan Dvorane. Odajući počast svojoj bogatoj povijesti i doprinosima umjetničkom djelovanju grada, na konferenciji za medije predstavljen je trodnevni glazbeni program koji će se održati od 28. do 30. prosinca 2023. Svi programi koji se održavaju u sklopu proslave Dana Dvorane, osim Filharmonijskog bala, besplatni su.

Mnogi građani čekali su od ranih jutarnjih sati u redovima za ulaznice, stoga ulaznica više nema za svečani koncert za Dan Dvorane, predstavu za djecu Orašar i obilazak Tajnim odajama Lisinskog.

Na konferenciji su sudjelovali: Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a, Filip Fak, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Željka Barišić Pulig, ravnateljica Opere HNK u Zagrebu te Ivan Šćepanović, umjetnički voditelj Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.

Događanja i koncerti će se održavati od jutra do večeri. Dječji program sva tri dana počinje u 10 sati, s izvedbama Orašara, koncerta Dječjeg zbora Hrvatske radiotelevizije i glazbenom predstavom Da sam ja kontesa Dora. Zatim u 11 sati, vođeni obilazak Dvorane svaki dan vode bivši i sadašnji djelatnici Dvorane, Tugomir Hrabrić, Sonja Mrnjavčić i Anton Oreč.  U popodnevnim satima nastupit će manji glazbeni sastavi. Predstavit će se studenti muzičke akademije u Zagrebu, Zagrebački kvartet saksofona, Gudački kvartet Sebastian, Gudački kvartet Rucner, Hrvatski barokni ansambl, Cantus Ansambl, Zagrebački ansambl flauta i Zagrebački solisti.

Neki od njih već dugi niz godina održavaju koncerte u dvorani Lisinski, dok će sljedeće godine svoj novi koncertni ciklus u Maloj dvorani Lisinski prvi puta imati Zagrebački solisti.

Zagrebački solisti

Proslava Dvorane Lisinski nije žanrovski ograničena, pa će tako 28. prosinca nastupiti Matija Dedić, a sastav Živa voda izvest će neke od pjesama  koje su poznate u interpretaciji Olivera Dragojevića. Drugi dan nastupa jazz trio Valdemara Kušana, u kojemu uz Kušana sviraju Rok Zalokar i Žiga Smrdel, a recenziju njihova recentnog albuma možete pronaći ovdje. Popularne songove iz mjuzikla izvest će članovi ansambla kazališta Komedija, a plesni program ostvaruju Swingers & Gelato Sisters.

Prvi dan bit će predstavljen i rad Muzičkog informativnog centra i održat će se svečana primopredaja skladateljskih ostavština Muzičkog informativnog centra Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice. U sklopu Dana dvorane bit će izdana i nova prigodna poštanska marka, a u veljači 2024. u suradnji s Muzejem Grada Zagreba najavljena je izložba o Dvorani.

Na konferenciji za medije je Ana Unkić najavila kako su dvije iznimne glazbenice imenovane počasnim članstvom – to su umjetnice koje su nastupile na otvaranju Dvorane, operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani i pijanistica Pavica Gvozdić koja je preminula 9. prosinca. Uz njih, počasnim su članovima ove godine proglašeni i Dubravko Majnarić, koji je 18 godina bio umjetnički ravnatelj Lisinskog te Miroslav Poljanec, dugogodišnji ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb.

Lisinski kao suradnja

Trodnevni program slika je onog što organizatori smatraju glavnom zadaćom Dvorane, poticanja raznolikosti programa pružajući prostor za izvedbe te poticanje zajedništva glazbenim suradnjama. Važnost zajedništva u stvaranju glazbenog života dvorane i grada Zagreba u pismu za javnost istaknula je nova ravnateljica, Nina Čalopek.

„Lisinski je postao sjecište glazbene kulture u Zagrebu“  smatra Filip Fak, odnedavni ravnatelj Zagrebačke filharmonije. Osvrnuo se na to kako je Zagrebačka Filharmonija od svojih početaka dom našla u Dvorani Lisinski, dodavši kako je „tijekom 50 godina postala na neki način njen stalni partner, odnosno sustanar Dvorane Lisinski, ako ne već i stanar“.

Taj status će potvrditi 30. prosinca kada će tijekom cijelog dana sudjelovati u projektima Dana Dvorane, od dječje predstave Da sam ja kontesa Dora pa do svečanog zatvaranja proslave Filharmonijskim balom, popularnim novogodišnjim programom valcera i polki koji se održava već 40 godinu. Nakon bala publiku će zabaviti plesni program Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije.

Foto: KDVL

Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a spomenula je kako je zgrada Dvorane Lisinski ostala najveća na području glazbene umjetnosti te se osvrnula na dugu povijest suradnje HRT-a i Dvorane Lisinski. U izgradnjisu i sudjelovali tehničarti Hrvatske radiotelevizije u radovima vezanim uz radijsko i televizijsko snimanje.

Spomenula je prvi nastup Zbora i orkestra Hrvatske radiotelevizije u Lisinskom 12. siječnja 1974. na kojem je izvdena opere Postolar iz Delfta Blagoja Berse. Povodom 50. obljetnice suradnje ove dvije ustanove, skoro točno 50 godina kasnije u siječnju 2024, ansambli HRt-a uz ansamble zagrebačkog HNK izvest će opet operu Blagoja Berse, no ovaj put to će biti opera Oganj.

Foto: KDVL

Isprepletenost i suradnju različitih ansambala i solista opere HNK i Dvorane Lisinski istaknula je i Željka Barišić Pulig, ravnateljica Opere HNK u Zagrebu, napomenuvši kako mnogi solisti kazališta imaju neku poveznicu s programima u Dvorani Lisinski. Ivan Šćepanović, umjetnički voditelj Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, prisjetio se mnogih suradnji zbora s Dvoranom Lisinski, spomenuvši kako se veseli često susresti članove svog zbora na koncertnim ciklusima u Dvorani Lisinski i u HNK-u.

Središnji dio trodnevne suradnje bit će Svečani koncert proslave 50. obljetnice Dvorane, 29. prosinca, na kojemu će biti izvedena 9. simfonija Ludwiga van Beethovena. Pod ravnanjem Dawida Runtza udružit će se čak dva orkestra, tri zbora i vokalni solisti – Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Zbor Hrvatske radiotelevizije, Zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, dok će solisti biti sopranistica Darija Auguštan, mezosopranistica Emilia Rukavina, tenor Filip Filipović, i bariton Matija Meić. „Simfonija donosi poruku prosvjetiteljskog humanizma, a to je ona o jednakosti svih ljudi, opća je, univerzalna, vječna, nedosegnuta, aktualna i danas“, rekla je ravnateljica HRt-ovog zbora Ivana Kocelj.

Digitalnu programsku knjižicu s detaljnim pregledom programa možete naći na službenim stranicama Dvorane Lisinski.

Foto: KDVL

Moglo bi Vas zanimati