22
stu
2022
Vijesti

Lučićevi dani u Velikoj Gorici

share

U spomen na turopoljskog skladatelja, orguljaša, glazbenog pedagoga i župana Plemenite opčine turopoljske Franju pl. Lučića i ove godine POU Velika Gorica organizira manifestaciju Lučićevi dani koja će trajati tri dana, od 24. do 26. studenoga.

„Čovjek vrijedi onoliko koliko vrijedi ono što je učinio za svoj narod!“ poznata je uzrečica Franje pl. Lučića. Ako njega i njegov rad za Turopolje vrednujemo po toj uzrečici, možemo zaključiti da je Franjo pl. Lučić jedan od najznamenitijih Turopoljaca.

Franjo pl. Lučić ostavio je u hrvatskoj kulturi i Turopolju neizbrisiv trag, stoga se želimo svake godine prisjetiti njegova lika i djela, organizirajući manifestaciju Lučićevi dani kako bi njegovo glazbeno stvaralaštvo i dalje živjelo, stoji u najavi organizatora.

Manifestaciju ove godine otvaraju u Dvorani Galženica koncertom učenika Umjetničke škole Franje pl. Lučića.

Drugi dan u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica muzikologinja, dr. sc. Nada Bezić, voditeljica knjižnice i zbirke arhivske građe Hrvatskog glazbenog zavoda održat će predavanje „Glazbena ostavština Franje Lučića“, a nakon toga će povodom 25. obljetnice osnutka Gradski zbor Franjo pl. Lučić održati svečani koncert u Dvorani Gorica.

Lučićevi dani završit će koncertom Akademskog zbora Bazilike Srca Isusova „Palma“ koji će u Crkvi NBDM izvesto duhovnu glazbu Franje Lučića.

Program Lučićevih dana 2022.:

  1. 11. / Dvorana Galženica, 19:30 h

KONCERT UČENIKA UŠFL

 

  1. 11. / Vijećnica POUVG,  18:00 h

Predavanje: GLAZBENA OSTAVŠTINA FRANJE LUČIĆA

 

  1. 11. / Dvorana Gorica, 19:00 h

KONCERT GRADSKOG ZBORA FRANJO PL. LUČIĆ

 

  1. 11. / Crkva Navještenja BDM, 20:00 h

KONCERT ZBORA “PALMA”

DUHOVNA GLAZBA FRANJE LUČIĆA

 

Moglo bi Vas zanimati