09
svi
2023
Vijesti

Objavljen popis bendova koji nastupaju

Martinska Punk meets Kanal fest

share

Objavljen je popis svih bendova koji će nastupiti na ujedinjenom punk festivalu Martinska Punk meets Kanal fest.

Ove godine priprema se možda najveći punk festival u povijesti Dalmacije, stoji u najavi, čemu u prilog idu i brojna jaka imena koja će u tri dana od 27. do 29. srpnja nastupati na jedinstvenoj lokaciji Martinskoj u Šibeniku.

Ujedinivši snage Martinska Punk i Kanal fest publici dovode jaki lineup stranih i domaćih bendova. Na jedinstvenoj festivalskoj lokaciji, jedinoj unutar UNESCO-ve buffer zone, Martinska je zaštićeni park prirode i idealna kulisa za spoj glazbe i odmora.

tri dana nastupit će 14 bendova. Predvode ih veterani beskompromisne punk zajednice iz Europe i zemlje, a svoj trag ostavit će i mlade nade ovog najotpornijeg glazbenog pravca. Listu bendova koji će ove godine zapaliti Martinsku predvode legendarni britanski punk sastavi koji preko četiri desetljeća odgajaju generacije Anti-Nowhere League i Subhumans.

Martinska

Anti-Nowhere League osnovani su 1979. godine u londonskom Tunbridge Wellsu, a dvije godine kasnije izlazi im prvi singl “Streets Of London”, koji odmah dolazi na top liste. Prvi album “We Are The League…” izlazi 1982., a iduće godine dolaze i do Zagreba, gdje sviraju na Muzičkom biennalu Zagreb u rasprodanom Boogaloo klubu i snimaju legendarni live album nazvan Live In Yugoslavia. U karijeri su izdali osam studijskih i osam live albuma.

je anarho punk sastav osnovan u Wiltshireu 1980. godine. Njihov prvi album “The Day the Country Died” iz 1983. smatra se klasikom punk rocka, a inspiriran je Orwellovom “1984.” Ukupno su izdali šest albuma, a već desetljećima, uz nekoliko prekida, nastavljaju s uzbudljivim živim nastupima po Europi i Americi. 

Subhumans je anarho-punk sastav osnovan u Wiltshireu 1980. godine. Njihov prvi album The Day the Country Died iz 1983. smatra se klasikom punk rocka, a inspiriran je Orwellovom 1984. Ukupno su izdali šest albuma, a već desetljećima, uz nekoliko prekida, nastavljaju s uzbudljivim živim nastupima po Europi i Americi.

Subhumans

Domaće punk legende, ponovo aktivirana šibenska Nula također će nastupiti na svom terenu. Nula slovi za beskompromisni socijalno politički orijentiran hard core punk band, ono čisti, pravi punk! Svoj album prvijenac “Pobijedimo laž” reizdali su nakon 25 godina. Sniman ’93. u doba opasnih vremena kada se nije smjelo javno previše iznositi svoje mišljenje ako se ono ne poklapa sa stavovima vlasti bez obzira na to što smo tada navodno živjeli u demokratskom društvu. (No, nije ni sada puno bolje pa tako punk ima i dalje svoju svrhu postojanja!) Nula je tada pokazala zube i objavila jedan od najbitniji punk albuma novijeg doba u nas, koji je i danas itekako aktualan.

Nula

Nastali 1994. godine, Alergija dolazi iz Zadra i donosi svoj poznati zvuk uličnog punk rocka koji traje već skoro 30 godina. Prvim istoimenim albumom postavljaju svoje mjesto na hrvatskoj punk mapi.

Uz pomoć tog vjetra u leđima 1997. nastaje legendarni oi/street punk album ovih prostora Četvrti stalež, uz koji je bend dobio stalno mjesto u prvoj ligi punk scene u regiji! Pauze i život onemogućili su više izdanja ovog benda, ali su ipak uspjeli 2009. objaviti još jedan album pod nazivom Globalno zatopljenje. Ove godine vratili su se nakon gotovo 14 godina pauze, izdajući singl za singlom od početka 2023. Treći od najavljena četiri je Šupak izašao na 1. maj, sve je to uvertira za njihov novi album.

Alergija

Lion’s Law bend osnovan 2012. udružili su snage sa street punk etiketama iz cijeloga svijeta kako bi poslužili svoj novi album”The Pain the Blood and the Sword”. Nastupaju diljem svijeta na Oi! i Punk festivalima te turnejama s bendovima poput Terror i The Exploited. Svoj stil opisuju kao mješavinu klasičnog Oi!-a, street punka i hardcorea. Taj album pokazuje istinsko umijeće pisanja pjesama koje definira Lions Law. To je niz himni koje će prožeti cijeli spektar svjetske Oi!, Punk i Hardcore scene; daljnje definiranje i dovođenje vlastitog zvuka robne marke na nove visine; bez granica! Otvorite uši, pustite GLASNO. Da, SVIRI GLASNO! I neka ovi sinovi Oi! dođi po tebe!

Lion’s Law

Essence je bend koji dolazi iz Splita, oformljeni su 1998. kao svojevrsni hard core bend s jakim utjecajem bendova poput Converge, Today is the Day, Shield, The Dillinger Escape Plan. Kroz godine djelovanja bend je unatoč promjenama zadržao jaki autorski prepoznatljivi pečat kroz uvijek komplicirane mjere, teške riffove, screamove i zahtjevne bubnjarske dionice.

Danas je bend nekako najlakše opisati kao svojevrsni prog-metal / post-hardcore iako možda ni to nije najprecizniji opis. Za sebe vole kazati da su math’n’roll! Iza sebe imaju 4 izdanja “Dirt in Frame” (2000), “Rea” (2002), “Larva” (2004) i “Combustus” (2012), a njihov 5. po redu autorski album u fazi je snimanja.

Essence

Shin je domaći melodični hardcore punk band koji ima aktualan album “III”, što je njihovo do sada najzrelije ostvarenje. Album kojim će sve pristalice vrištećih vokala, oštrih bass linija i frenetičnih melodija gitare doći na svoje. Još glasniji, dinamičniji i energičniji, s brzim ritmovima i odličnom usklađenošću i dalje eksperimentiraju s vlastitim zvukom pomičući granice svoje glazbe, i dalje zadržavajući prepoznatljive elemenata s posljednjih izdanja. Osnovan koncem 2013.

Shin je od samih početaka female fronted bend, od 2019. godine bend djeluje u sastavu Tea na vokalu, gitaristi su Sole i Fićo, Šuker na basu i Josip na bubnjevima.

Shin

Smrt razuma je DIY hard core punk bend nastao u Osijeku u prvom mjesecu 2017. Nakon povijesti samoizdata dvije demo kazete, objavili su album na vinilu 2022. u suradnji s tri nezavisne izdavačke kuće. Osim hrpe koncerata po regiji upoznala ih je i europska publika na njihove dvije euro turneje.

Smrt razuma

Tačke su mlade, pola pijane, pola straight edge nade kutinske punk scene. Ekipa svojom brzinom, hardkornošću i šarmom uzimaju pažnju mladih i starih. Bend je nastao u jesen 2019. godine, a do sada imaju izdana dva EP-a. Tačke su brzi, mili, romantični i milozvučni bend koji praši pankčinu s daškom hardkora i ska punka. Nemojte propustiti vožnju u Tačkama!

Tačke

Donkey Hot je rock ‘n’ roll bend koji postoji od 2014. godine, a članovi benda su: Vili Gobac na vokalu, Mihovil Burek na gitari, iza bubnjeva se skriva Hrvoje Dizdar, na klavijaturi je Marijo Dujmić i na basu je Doris Mihaljević. ”Bend je u zadnjih devet godina postigao ništa, tako da se ne nadaju ničemu. Uspjeh nam se još nije dogodio i za njega ćemo možda morati pričekati i par života”, kazali su Donkey Hot. No ipak nije sve tako crno, ovog su proljeća objavili svoj debitantski album “Mama”, koji je pobrao odlične reakcije pblike i uspješno ga promoviraju na koncertima.

Donkey Hot

Novi bend na sceni Heihaizi sačinjen je od članova sastava Eke Bube, Sukob i Nailed In. Sviraju žestoki hardcore punk obojan garažno rokerskim rastrganim zvukom. “Nemamo posao i nemamo što raditi, ali volimo bakice iz pakla i možete nas uvijek pronaći pod grešnom sekcijom kako čudno vonjamo i spremamo se za drugu rundu zla”, poručuje ekipa iz benda.

Haihazi

Nakon skoro petnaestogodišnje stanke na scenu se vraća kultni alternativni pop punk rock šibenski bend D Diplinzi. U novom sastavu dolaze na pozornicu Martinska Punk meets Kanal festa, što taj glazbeni događaj učine još spektakularnijim. Publici će se približiti izvođenjem svojih starih bezvremenskih hitova, ali i prezentacijom novih pjesama koje još niste imali prilike čuti.

D Diplinzi

Kosturi su Brutal Hypersonic Rock kvartet iz dalmatinskih vrleti, točnije iz mitskog sela Majmunova, osnovani su 2007. godine. Album prvijenac “Mefistov Krah” snimili su u Splitu, a objavili na etiketi “Slušaj Najglasnije!” Prije drugog albuma objavili su dva EP izdanja “Ubij Zmiju!” 2014. i “Majmunovo Kolo” godinu kasnije. Iz 2018. imaju drugi album “Rasplinz”, a za vrijeme COVID pandemije izbacili su dva singla “Korona marš…(u PM)” i “Pošast”. Bend djeluje i snima po principu DIY filozofije, a muzički se oslanja na brutalnost old school metala i hard corea, eksplozivnost garažnog rocka te mješavinu bluesa i melodija dalmatinskog zaleđa.

Kosturi

Dugoselsko/Zagrebački hardcore punk sastav LokvA on the Street postoji od 2009.godine. Iza sebe imaju dva albuma i jednog stalnog člana te masu koncerta. Građo na bubnjevima, Rudi svira gitaru te Jazo bas.

LokvA on the Street

Ovog ljeta udruženim snagama za duplo slavlje: obilježavamo prvih 5 godina Kanal festa, kao i aktualnog projekta Martinska Šibenik.

Osim trodnevne festivalske ulaznice, dostupne su i jednodnevne karte.

– Martinska Punk

Moglo bi Vas zanimati