10
ožu
2023
Vijesti

Muzička akademija u Zagrebu, 8. - 11. 3.

U tijeku je Međunarodni simpozij 78 okretaja u min. kod kuće: Lokalne perspektive u ranoj diskografskoj industriji

share

U sklopu projekta DISKOGRAF, trenutno je u Zagrebu okupljeno više od 40 znanstvenika i izlagača raznih struka i profila s 5 kontinenata i iz 20 zemalja na međunarodnom simpoziju 78 okretaja u min. kod kuće: Lokalne perspektive u ranoj diskografskoj industriji. Izlagači su u programu raspoređeni u ukupno 12 sesija, a izlažu već od srijede, 8. ožujka do sutra, subote, 11. ožujka. Simpozij je otvoren za javnost, službeni je jezik engleski, a osim uživo u Knjižnici Muzičke akademije, moći će se pratiti i online, putem platforme Zoom (poveznica za Zoom dostupna na službenoj stranici simpozija).

Međunarodni simpozij 78 okretaja u min. kod kuće: Lokalne perspektive u ranoj diskografskoj industriji

Ovim simpozijem, projekt DISKOGRAF želio je rasvijetliti druge smjerove glazbenih kretanja vezanih uz diskografsku industriju i ispitati time njezin rizomatski karakter u kulturi. Stoga niz izlaganja promatra diskografsku produkciju u specifičnim društvenim, kulturnim i političkim okolnostima, često mimo one najsnažnije zapadne diskografske industrije kojom su ustvari prednjačile tvrtke poput Victora, Columbie i Edisona.

Tri su tematske okosnice simpozija. Prva pokriva djelovanje lokalnih tvrtki u doba ploča na 78 ok./min., druga upotrebu povijesnih komercijalnih snimki u narednim razdobljima, a treća etnomuzikološke perspektive u istraživanju povijesnih komercijalnih snimki.

U sklopu simpozija, organiziran je i koncert Zvjezdana prašina posvećen razdoblju sviranja i vrtnje na 78 okr. u min. Koncert će se održati u petak, 10. ožujka s početkom u 19:00h u prostoru HDS-a, a predstavit će izbor stranih i domaćih skladbi koje su u razdoblju šelak ploča producirale tri zagrebačke diskografske kuće (Edison Bell Penkala, Elektroton i Jugoton) i koje su istodobno bile izdane kao notna izdanja (najčešće u nakladi Albini). Izvođači su studenti Odsjeka za pjevanje Muzičke akademije uz klavirsku pratnju prof. Eve Kirchmayer Bilić. Više o koncertu vidi u knjižici simpozija.

Svi detalji o simpoziju dostupni su na službenim stranicama projekta DISKOGRAF. Program simpozija dostupan je ovdje, a u knjižici simpozija nalaze se sažeci svih izlaganja i biografije izlagača.

Projekt DISKOGRAF („Diskografska industrija u Hrvatskoj od 1927. do kraja 1950-ih) odvija se pri Institutu za etnologiju i folkloristiku, a podupire ga Hrvatska zaklada za znanost; projekt IP-2019-04-4175.

Moglo bi Vas zanimati