05
svi
2023
Vijesti

Hrvatska glazbena mladež

Na Tjednu glazbe za djecu i mlade dodijeljene nagrade malim likovnjacima

Foto: Zvonimir Ferina

share

U organizaciji Hrvatske glazbene mladeži održan je u KD Vatroslava Lisinskog Tjedan glazbe za djecu i mlade. Tisuće djece predškolske i školske dobi uživalo je u glazbi, plesu, pričama i likovnim uradcima svojih vršnjaka.

Foto: Zvonimir Ferina

Četiri puta je Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića vrhunski izvela orkestralnu suitu Šeherezada, op. 35 ruskog skladatelja Nikolaja Rimski-Korsakova, a program je bio oplemenjen plesom i pričom.

Plesni dio kreirale su Jasna Čižmek Tarbuk, Ana Genzić, Korana Stojsavljević i Eleonora Vrdoljak te kostimografkinja Ivana Bakal, a svojim nadahnutim plesom publiku su oduševile Lana Ferjančić, Laura Sarić i učenici plesnog odjela Umjetničke škole Franje Lučića. Putopisac i dramaturg Jasen Boko našao se u ulozi moderatora, a njegova vještina pripovijedanja i bogato iskustvo s brojnih putovanja odlično je zaokružilo zanimljivi program.

Foto: Zvonimir Ferina

Radost slikanja uz glazbu

U sklopu Tjedna glazbe za djecu i mlade otvorena je izložba dječjih radova, a na konferenciji za novinare upriličenoj prije samog otvorenja govorili su Maja Rožman, prodekanica na Akademiji likovnih umjetnosti, Ida Loher, docentica na Akademiji likovnih umjetnosti, Silvana Bakija Šimić, producentica Zagrebačke filharmonije, Kristina Bukojević Flegar, v.d. ravnatelja KD Vatroslava Lisinskog i Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži.

Foto: Zvonimir Ferina

„Hrvatska glazbena mladež već dugi niz godina provodi natječaj Radost slikanja uz glazbu i motivira djecu i mlade da pronađu likovnu inspiraciju u glazbi. Oni slušaju zadana glazbena djela pod mentorstvom pedagoga i nastavnika i svoje dojmove pretaču u likovne radove, a mi im dajemo dodatni poticaj nagradama“- kaže maestro Tonči Bilić, predsjednik HGM-a.

Foto: Zvonimir Ferina

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 320 radova, a sudjelovala su četiri dječja vrtića, 20 osnovnih i dvije srednje škola iz deset županija. Laureati ovogodišnjeg natječaja su:

  1. nagrada Kaja Novak, 4. razred, Osnovna škola Gornji Mihaljevec, Macinec, mentorica Gordana Polundak
  2. nagrada Šime Mišković, 1. razred, Osnovna škola Sveti Filip i Jakov, mentorica Dražena Strpić
  3. nagrada Marija Mezga, 1. razred, Osnovna škola Petar Zrinski Šenkovec, Čakovec, mentorica Ladislava Šestak-Horvat

Dodijeljena je i nagrada za vizualni identitet koju je dobio Bruno Bagić, Dječji vrtić Sesvete, mentorice Natalija Malić, Marija Srakec i Marija Grgić te posebna nagrada koju je odnijela Lorena Balder, 3. razred, Srednja škola Glina, mentorica Ana Rizmaul.

Izložba likovnih radova pristiglih na natječaj može se pogledati na YouTube glazba.

Foto: Zvonimir Ferina

– HGM

Moglo bi Vas zanimati