25
sij
2023
Vijesti

Nagrada Status 2023. - prijava prijedloga

share

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima u protekloj godini. Ova nagrada dodjeljuje se u 20 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku.

Nagrada Status svojim kontinuitetom – održava se 27. godinu za redom, dokazala je važnost koju joj pridaju profesionalni glazbenici. Nagrađeni je navode u svojim umjetničkim biografijama, i s ponosom ističu osvajanje iste. Do sada je nagrađeno više od 220 instrumentalista, u svim kategorijama instrumenata i stilova glazbe.

Ovogodišnja dodjela posebna je po tome što će po prvi put domaćin svečane dodjele Statusa biti Šibenik, i to sredinom svibnja 2023. – točan termin bit će objavljen naknadno.
Do sada je Šibenik dva puta bio domaćin koncertne Revije Nagrade Status – 2018. u HNK Šibenik, i 2022. u klubu Azimut. Na linku možete pogledati snimke nastupa dobitnika Statusa 2021 u Šibeniku, na Reviji Nagrade Status, održane 15.3.2022. u klubu Azimut.

Članovi HGU, mediji i sami instrumentalisti posebno cijene i samu priredbu dodjele nagrade koja je prethodnih godina dignuta na visoku produkcijsku razinu, s velikim brojem nastupa glazbenih umjetnika, dopunjena video brojevima, projekcijama i posebnom originalnom scenografijom, te uključuje snimanje i višekratno emitiranje na programima HTV-a.

Na poveznici se možete podsjetiti prošlogodišnjih dobitnika Statusa 2022..

Kako poslati prijavu i do kojeg roka?
Prijedlozi instrumentalista i izvedbi koje je moguće predložiti za Status 2023 primaju se zaključno s petkom 24. veljače 2023., do 12:00 sati, a šalju se isključivo putem web-obrasca na internetskoj stranici Nagrade. Na istom mjestu će pravodobno pristigli prijedlozi biti javno objavljeni u obliku liste, tjedan dana nakon zaključenja prijava.
Budući da je pred tri godine u području narodne glazbe uvedena dodatna kategorija za tamburaške instrumente, molimo vas da svoje prijedloge šaljete uz informaciju o konkretnom glazbalu, odnosno vrsti tambure prisutnoj u izvedbi ili snimci koju predlažete.

Prema pravilniku Nagrade, potrebno je najmanje pet prijava u svakoj od sljedećih kategorija:

ZABAVNA, POP-ROCK i URBANA GLAZBA
– Električna/akustična gitara
– Bas gitara
– Klavijature
– Bubnjevi
– Puhaća glazbala
– Ostala glazbala

NARODNA i ETNO GLAZBA
– Tambura: bisernica, brač, čelović
– Tambura: čelo, bugarija, berda
– Ostala glazbala

JAZZ GLAZBA
– Saksofon
– Truba
– Električna gitara – nagrada “Damir Dičić”
– Bas gitara
– Kontrabas
– Klavir
– Klavijature
– Bubnjevi
– Trombon
– Ostala glazbala

Prijave prijedloga za Nagradu Status 2023. završavaju u petak 24. veljače 2023. u 12h, te molimo da iste prijavljujete putem obrasca na web stranici Nagrade Status.

Pristigle prijave bit će obrađene i javno objavljene na web stranici Nagrade Status tjedan dana nakon isteka roka prijave.

Koga se i na temelju čega može predložiti za Status 2023?
Kao i do sada, za Status 2023 mogu biti predloženi članovi HGU-a i drugih glazbeničkih udruga, ali i svi drugi instrumentalisti koji su punoljetni hrvatski državljani s ostvarenom izvedbom i dokumentiranom snimkom objavljenom unutar prethodne godine (2022.) u Republici Hrvatskoj. Pod izvedbom/snimkom se podrazumijevaju sva javno predstavljena izdanja, neovisno o mediju na kojem se nalaze (TV i radijske emisije, internet servisi za digitalnu distribuciju i prodaju glazbe, društvene mreže poput Facebooka i YouTubea, itd…).

Kako se biraju nominirani i dobitnici Nagrada?
Predsjedništvo HGU-a prihvatilo je pravilnik i proceduru prema kojoj je odluka o nominiranima i najboljima u svim kategorijama u nadležnosti stručnih komisija koje čine istaknuti profesionalni glazbenici, svirači i/ili producenti. Oni će od pravodobno pristiglih prijava/snimaka tajnim glasovanjem izabrati troje nominiranih u svakom području i svakoj kategoriji, a potom odlučiti tko su dobitnici Statusa.

Moglo bi Vas zanimati