25
sij
2023
Vijesti plus

Oaza i pustinja

Nova pjesma Akija Rahimovskog

Aki Rahimovski u profilu s bradom

Aki Rahimovski (2007) / privatne fotografije Dražena Schulza

share

Izlaze dosad neobjavljene samostalne pjesme Akija Rahimovskog, a prva je nazvana “Oaze i pustinje”

Prije nekoliko dana obilježili smo prvu obljetnicu prerane smrti legendarnoga Akija Rahimovkog – zaštitnog lica i glasa generacijski popularnog Parnog valjka.

Zagrebački pop-rock bend autora Huseina Hasanefendića “Husa” do Akijeve je smrti bio jedan od najdugovječnijih domaćih bendova, ali svi se sjećamo i trenutka razilaženja 2005. godine. Aki tada nastavlja pjevati u novom bendu. Vlastitom.

Marijan Brkić Brk i Berislav Blažević te godine objavljuju božićni album Božićni san, nakon kojega Brk započinje solo karijeru. Bero se nakon objavljivanja albuma zajedno sa Šolcom pridružuje Akijevom sastavu s kojim 2007. godine izdaju album U vremenu izgubljenih.

No album, dakako, nije objavio sve studijske snimke. Dražen Scholz kao autor glazbe i tekstova kazao je kako je „prilikom stvaranja albuma U vremenu izgubljenih postojala stroga selekcija pjesama s obzirom na glazbeni stil i formu. Ona je bila bliže konceptualnom nego klasičnom pop albumu. U samom procesu Aki je snimio vokal na više pjesama tako da smo na kraju neke od njih ostavili sa strane i one su ostale u bespućima starih hard discova.“

Pjesma koja treba ugledati svjetlo dana šesnaest godina nakon nastanka nazvana je “Oaza i pustinja” koja će kroz nekoliko dana dobiti i svoj videospot s potpisom Zorana Peze kao redatelja Akijevog samostalnog debitantskog singla “Ti i ja”, a prikazat će arhivske snimke iz kratkog razdoblja Akijeva samostalna rada.

Kada se radi o drugim pjesmama, Sholz govori: „Trenutno smo u fazi traganja tako da nisam siguran koliko će tog materijala biti upotrebljivo, no zasad mogu reći da postoji još jedna oko koje smo se sporili s Akijem koji je inzistirao da uđe u uži izbor.“

Od Akijeve smrti Parni je valjak objavio posthumni singl Ponovo – Akijev posljednje snimljeni studijski uradak, dok ovo će biti prvi neobjavljeni materijal sa samostalnog albuma: „Iskreno, tek nakon Akijevog odlaska počeli smo razmišljati o tim pjesmama, ali nekako smo shvatili da treba pustiti vrijeme koje uvijek liječi rane. Godinu dana nakon tog nemilog događaja, postalo je jasno da njega više nema, a na tim pjesmama Aki je itekako živ.

„Danas smo svi ponosni što smo imali priliku stvoriti nešto samo njegovo i znam da bi i on bio sretan da čuje ponovo te zaboravljene pjesme.“

Aki Rahimovski Band (2007)

Aki Rahimovski Band (2007) / privatne fotografije Dražena Schulza

Aki Rahimovski bend činili su gitaristi Alen Brentini i Oleg Colnago, basist Goran Delač,  klavijaturist Berislav Blažević i bubnjar Dražen Scholz.

Dok čekamo web-premijeru videospota na našem portalu, donosimo vam tekst pjesme “Oaze i pustinje” i emisiju Ljudi iz sjene Slavka Nedića (Katolički radi) gdje je puštena na samo kraju emisije (snimka kreće od pjesme):

 

“Oaza i pustinja”

Bio sam sretan kao dijete kad se smije
jer napokon si sjela kraj mene
I tiho rekla mi, “Zauvijek bih htjela ostati“

Ne znam zašto svi se ljute kada gledam te
I pitaju se kako si uvijek kraj mene
A ja sam opet svoj na svome
nikom ne dam da te odvede

Moja duša samo tebi pripada,
ostani uvijek moja svetinja
Nad tobom prsten nada mnom nikada
Ti si oaza a ja, ja sam pustinja

***

Glazba i tekst: Dražen Scholz
Aranžman: Oleg Colnago i Toni Ostojić
Produkcija: Oleg Colnago

Moglo bi Vas zanimati