09
svi
2023
Vijesti

Objavljeni dobitnici za 2022. godinu

Nagrada Vladimir Nazor Frani Paraću i Berislavu Šipušu

Nagrada Vladimir Nazor

share

Odbor Nagrade Vladimir Nazor na sjednici održanoj 8. svibnja 2023. godine, donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti, u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Svečana dodjela nagrade održat će se u 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi, uz izravan prijenos Hrvatske televizije.

U području glazbe, akademik Frano Parać dobitnik je nagrade za životno djelo, dok je Berislavu Šipušu dodijeljena godišnja nagrada za Pasiju. Ostale dobitnike nagrada za 2022. godinu pronađite ovdje.

Praizvedba Pasije, Foto: Jasenko Rasol/HRT

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.

Moglo bi Vas zanimati