15
velj
2023
Vijesti

Natjecanje Papandopulo

Nagrađeni u novim kategorijama zaključili 11. izdanje

11. Natjecanje Papandopulo

11. Natjecanje Papandopulo

share

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo jedanaesti je put predstavilo neke od najboljih mladih glazbenika Hrvatske. Ove godine natjecateljske kategorije uključivale su orgulje, čembalo i komorne sastave (koji uključuju gitaru ili čembalo ili orgulje) te gitaru.

S ciljem osiguravanja profesionalnih uvjeta, upućivanja u složenost i konkurentnost scene klasične glazbe te pripreme za velika međunarodna natjecanja, Natjecanje Papandopulo je od 5. do 8. veljače održano u tri etape na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

O njegovoj važnosti i uspješnosti svjedoči činjenica da dosadašnji laureati imaju značajne karijere, mnogo uspješnih koncerata i niz nagrada.

Ocjenjivački sud u kategoriji orgulje i čembalo činili su: Edmund Andler Borić, Pavao Mašić, Ljerka Očić, Mario Penzar i Dario Poljak, a u finalu su nastupili: Antonija Žarković i Danijela Bošnjak, komorni sastav sopran i čembalo; Dubravko Ćepulić Polgar, orgulje i Banjamin Pölhe, čembalo.

Žiri za kategoriju orgulje i čembalo – Foto: Damil Kalogjera/Natjecanje Papandopulo

Treću nagradu u iznosu od 700 eura osvojile su, kao komorni sastav, Antonija Žarković, sopran i Danijela Bošnjak, čembalo. Druga nagrada u iznosu od 1000 eura pripala je Dubravku Ćepuliću Polgaru, orgulje i Banjaminu Pölheu, čembalo. Prva nagrada u iznosu od 1500 eura nije dodijeljena.

Ovo je prvi put da se u sklopu glazbenog natjecanja u Hrvatskoj uvela kategorija čembala, a svoje dojmove podijelio je jedan od natjecatelja, Banjamin:

„Želim zahvaliti svim organizatorima što su se odvažili uspostaviti za nas, čembaliste, našu vlastitu kategoriju i ponosan sam da sam prvi koji je dospio do finala takvog natjecanja i osvojio nagradu.“

Benjamin Pölhe – Foto: Damil Kalogjera/Natjecanje Papandopulo

Osim novčanih nagrada dodijeljene su i posebne nagrade. Koncert na festivalu Orgulje Heferer osvojio je Dubravko Ćepulić Polgar, a koncert uz Hrvatski barokni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima Banjamin Pölhe. Antonija Žarković i Danijela Bošnjak svojim nastupom izborile su koncert u sklopu ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj.

„Ova nagrada je poticaj za daljnji rad, kao i priznanje za dosadašnji“, ukratko se o značaju nagrade izjasnila Antonija, a onda se nadovezala Danijela: „Vrlo mi je drago da u Hrvatskoj postoji ovakva prilika za studente čembala i sve one koji se time bave. Mislim da je ovo [dodavanje kategorije čembala] velika stvar, ne samo za čembaliste, nego i glazbenike ranobarokne glazbe.“

U kategoriji gitara članovi ocjenjivačkog suda bili su: Krešimir Bedek, Maroje Brčić, Darko Petrinjak, István Römer i Tomislav Vukšić. Nastup u finalu osigurali su Marko Kovačić i Filip Mišković.

Žiri za kategoriju gitara – Foto: Damil Kalogjera/Natjecanje Papandopulo

Treću nagradu u iznosu od 700 eura osvojio je Marko Kovačić, dok druga nagrada nije dodijeljena. Prva nagrada u iznosu od 1500 eura pripala je Filipu Miškoviću, koji će, stoga, imati priliku održati koncert na Danima Milka Kelemena.

Filip Mišković / Benjamin Pölhe – Foto: Damil Kalogjera/Natjecanje Papandopulo

Filip se složio da su koncerti, zbog mogućnosti dijeljenja glazbe s publikom, najljepša stvar koja proizlazi iz Papandopula, ali se osvrnuo i na natjecanje u cjelini, kao i na njegov značaj u karijernom razvoju mladih umjetnika:

„Jako sam zadovoljan i veselim se budućim izazovima. Puno entuzijazma treba, puno snage, puno volje, puno mentalnog treninga. Naravno, ovo će mi natjecanje biti veliko iskustvo i velik poticaj za bilo koja druga natjecanja u Hrvatskoj, a čak i u Europi. Mislim da natjecanje na ovakvoj razini i s toliko raznolikog programa samo ovdje u Hrvatskoj možemo dobiti. Tako da, sigurno je dobar trening i odskočna daska za nešto u budućnosti.“

Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora uz nagradu od 500 eura osvojili su Marko Kovačić i Banjamin Pölhe.

Osim ovih nagrada, ponovno je održan online natjecateljski krug Virtualni uzmah u sklopu kojeg su svi kandidati imali mogućnost slanja videosnimke svoje izvedbe skladbe hrvatskog autora, publika je zatim glasala i najboljima omogućila snimanje Virtualne glazbene iskaznice – studijske audiovizualne snimke skladbe kojom su osvojili nagradu, uz kratak razgovor sa skladateljem izvedenog djela. Ove godine glasalo je ukupno 9.543 slušatelja, a dobitnici su: Tomislav Jelavić, gitara (Sanda Majurec: Pebbles and Ripples); Ivana Hrkać, orgulje (Albe Vidaković: Fantazija i fuga u f–molu) i  Ronald Strabić, čembalo (Bruno Kota: Tri komada za čembalo).

Svi dobitnici potaknuli su kolege da se i sami prijave, a kao savjet budućim natjecateljima istaknuli su puno vježbanja i kretanje s pripremom na vrijeme. Ovi savjeti i poticaji najbolje će doći gudačima koji čine kategorije 12. Natjecanja Papandopulo koje će se održati u veljači 2024. godine.

Moglo bi Vas zanimati