30
kol
2022
Vijesti

Ólafur Arnalds u Ljubljani

Ólafur Arnalds

Ólafur Arnalds, Foto: Anna Maggy

share

Jedan od glazbenih umjetnika čiji stil i glazbeni izričaj često nazivaju posebnim i čudnovatim, skladatelj i producent Ólafur Arnalds upravo je usred koncertne turneje kojom promovira svoj album some kind of peace. U subotu, 13. listopada, ovaj će islandski skladatelj i multiinstrumentalist održati koncert u susjednoj nam Sloveniji, što je ujedno i najbliža postaja na njegovoj europskoj turneji. Ugostit će ga Cankarjev Dom.

Ólafur Arnalds, Foto: Anna Maggy

Uz Björk i Sigur Rós, Ólafur Arnalds pripada najistaknutijim glazbenicima Islanda. Njegovi nastupi uključuju kombinaciju zazličitih klavira, gudača, bubnjeva i udaraljki te sve vrste elektroničke pratnje, uključujući dva “polugenerativna, samosvirajuća klavira” koja je dvije godine razvijao zajedno sa svojim timom, stvarajući poseban zvučni svijet za svaki od koncerata.

Prvi je ovo nastup Ólafura Arnaldsa u Sloveniji.

Njegove izvedbe uživo i dalje zadivljuju publiku diljem svijeta, a ovaj repertoar izvodi prvi put ikad. Kako stoji u najavi, njegovi intenzivno emocionalni i zvučno začudni nastupi vježba su intimnosti, prostor za umjetnika i publiku u kojemu se odvija razmjena ranjivosti kroz glazbu.

Arnaldsova prošla turneja na kojoj je promovirao album iz 2018. godine, re:member doživjela je brojne pohvale. Na više od 150 koncerata, Arnalds je tom prilikom muzicirao za stotine tisuća slušatelja i ljubitelja njegovog rada te je rasprodao koncerte u nekima od najpoznatijih koncertnih dvorana kao što su Royal Albert Hall, Elbphilharmonie te Sydney Opera House.

Zajedno sa svojim suradnicima i glazbenicima sastava, redovito priređuju zadivljujuće nastupe koji spajaju prošlost, sadašnost i potpuno nov zvuk. Njegova glazbala, tzv. samosvirajući klaviri Stratus, bit će na svim koncertima turneje, stvarajući neočekivane harmonijske sitacije te iznenađujuće melodijske sekvence koje čine svaki nastup jedinstvenim.

some kind of peace album je o spuštanju oklopa, otvaranju i iskrenosti.  svjetlu svega što se trenutno događa, ovaj je islanđanin svoj koncert učinio ne samo glazbenim, nego i ukupnim osobnim ljudskim doživljajem za koji jamči da će biti posebno značajan.

Ulaznice za koncert koji je Ólafur Arnalds trebao održati 9. listopada 2021. važeće su i za ovaj koncert. Svi koji nisu u mogućnosti prisustvovati koncertu za koji su prethodno kupili ulaznicu mogu dobiti povrat novca. Za više informacija o tome, javite se organizatoru na adrese: [email protected][email protected].

 

Moglo bi Vas zanimati