31
kol
2022
Vijesti

Počinje 4. Zadar Organ Festival

Zadar Organ Festival

share

Već četvrtu godinu zaredom, u Zadru se održava međunarodni interdisciplinarni orguljaški festival – Zadar Organ Festival. Osim što okuplja međunarodno renomirane orguljaše i glazbenike, on uključuje i  umjetnike širokog spektra djelovanja.

Njegujući interdisciplinarni karakter, koncertnom dijelu festivala i ove je godine prethodio onaj edukativni – bile su to višednevne kreativne radionice glazbe, slike, fotografije i filma, dok su se u sklopu koncertnog dijela na proteklim izdanjima uz orguljašku glazbu mogli pratiti filmovi Zvonar crkve Notre Dame (1923.) i Nosferatu (1922.), gledati predstavu Svila prema romanu A. Baricca u režiji Filipa Šovagovića, ili uživati u plesu Zadarskog plesnog ansambla.

Četvrtom je izdanju festivala u fokusu fotografija i to iz objektiva Zvonimira Brkana, jednog od najvažnijih hrvatskih fotografa i središnjih predstavnika zadarskog fotografskog kruga. Njegov će lik 21. rujna zatvoriti ovogodišnji festival, a događaj je zamišljen kao svojevrsni hommage tom zadarskom fotografu sastavljen od izložbe u zadarskoj crkvi sv. Donata uz koncertnu praizvedbu djela skladatelja Berislava Šipuša inspiriranog Brkanovim opusom.

Berislav Šipuš / foto Matej Grgić

Šipuševa nova skladba nosi naslov Slike vremena… zvukovi sjećanja, a praizvest će je Tea Kulaš, orguljašica i muzikologinja, organizatorica i umjetnička ravnateljica Zadar Organ Festivala. Usto, izložba na svojoj težini dobiva upravo sudjelovanjem Brkanove unuke, povjesničarke umjetnosti i arheologinje Zrinke Brkan Klarin te velikog hrvatskog povjesničara umjetnosti i konzervatora Miljenka Domijana.

Tea Kulaš / foto Toni Kulaš

I na preostalih pet koncerata 4. izdanja Zadar Organ Festivala čut će se nova glazba, posebno na koncertu renomirane grčke orguljašice Ouranije Gassiou. Ova grčka umjetnica s trenutačnom adresom u Londonu gdje djeluje kao orguljašica Francuske protestantske crkve i suradnica Kraljevske glazbene akademije, na svom će koncertu 10. rujna u crkvi sv. Krševana nastupiti s dobro poznatim orguljskim djelima Bacha, Saint-Saënsa i L. Viernea te nizom suvremenih skladatelja iz Grčke, Velike Britanije i Francuske.

Ourania Gassiou / foto Yiannis Velissaridis

Osim koncerta, Gassiou će u Zadru održati i majstorski tečaj za orguljaše, sve u sklopu međunarodnog partnerskog projekta Grčke i Hrvatske s naslovom SONIC (Sustainable Organ Networking and Innovative Cooperation). Taj je projekt osim Gassiou preko Zadar Organ Festivala u Hrvatsku doveo i poznatog grčkog spisatelja, glazbenog kritičara i radiotelevizijskog voditelja Nikosa Kanellopoulosa koji će 9. rujna u popodnevnim satima u prostoru zadarske GŠ Blagoje Bersa održati predavanje na temu deset poznatih grčkih skladatelja.

Nakon grčkih umjetnika, četvrto izdanje ZOF-a ponovno širi svoju publiku i izvan Zadra (Bibinje i Nin) dvama koncertima slovačkog orguljaša i skladatelja Stanislava Šurina. Taj će trnavski glazbenik s atraktivnim programom nastupiti  14. i 15. rujna.

Naji Hakim

Nova i stara glazba kombinirat će se na koncertu jednog od najpoznatijih francuskih orguljaša i skladatelja libanonskih korijena – Najija Hakima. Osim bogatog i nagrađivanog skladateljskog opusa, Hakimovu biografiju krasi i orguljaško namještenje u dvjema pariškim crkvama – bazilici Presvetog Srca Isusova (1985.- 1993.) i crkvi Presvetog Trojstva (1993.-2008.) gdje je na toj poziciji naslijedio Oliviera Messiaena. S njim će 18. rujna u katedrali sv. Stošije nastupiti Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača.

Sutrašnji koncert otvorenja 4. ZOF-a u zadarskoj crkvi sv. Krševana u fokusu ima gregorijanski koral.  Zanimljivi srednjovjekovni program odabralo je šestero austrijskih glazbenika s bečkog Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti okupljenih u vokalni ansambl Choralschola pod vodstvom Antanine Kalechyts, redovne profesorice Gregorijanskog napjeva i liturgije na bečkom sveučilištu s doktoratom iz područja gregorijanskog korala. Uz njih će nastupiti rusko-austrijski orguljaš Aleksej Vylegzhanin, poznat zadarskoj publici od prvoga izdanja ovog festivala.

Svi koncerti 4. Zadar Organ Festivala počinju u 20 sati, a više informacija o programu nalazi se na službenim stranicama ZOF-a.

Moglo bi Vas zanimati