11
ruj
2023
Vijesti

Dubrovnik u pozno ljeto

Praizvedba Ivana Končića i Gudački kvartet DSO-a u Dvoru

Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra

share

Pretposljednji koncert 11. međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto rezerviran je za Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a održat će se u utorak, 12. rujna u Kneževu dvoru. Početak je u 21 sat.

Dubrovačka publika već je naučila da su izvedbe Gudačkog kvarteta DSO-a u sastavu Đana Kahriman i Iva Vukić, violine; Šimun Končić, viola i Mihaela Martinović, cello, nešto što se ne propušta. Mahom ponajbolji studenti u svojim generacijama, školovani i usavršavani kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu kod vrsnih pedagoga, vratili su se u Grad i zauzeli pozicije vođa dionica u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Održali su niz koncerata u Hrvatskoj, ali i Italiji, Belgiji i drugim europskim zemljama.

Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Koncert će započeti Šostakovičevim Adagiom i Allegrettom za gudački kvartet, potom slijedi praizvedba Gudačkog kvarteta Ivana Končića. Za kraj, tu je Gudački kvartet br. 2 u D duru Alexandra Borodina. Dubrovački skladatelj i rezidencijalni skladatelj DSO-a Ivan Končić, svoje je djelo napisao upravo za Gudački kvartet DSO-a. Vezan za Grad, za Orkestar, ali i za ljude koji čine ovaj kvartet, za njega je ujedno i poseban izazov kojemu pristupa s dozom (straho)poštovanja.

O svom djelu Končić je zapisao: „…Gudački kvartet Tri dvodijelne jedinice je igra riječima, igra formom, igra izborom tonske visine. Pomoću dva glavna principa kojima se vodim u procesu pisanja – dvodijelnost i poliakordika, stvaram tri stavka sa željom da se izbjegne repriza u konvencionalnom smislu, odnosno, namjera je stvoriti osjećaj nedorečene dorečenosti. U pisanju sam često rob trodijelnosti i osjećaja reprize – zaokruženosti u tradicionalnom smislu. Ovaj put tražim rješenja na manje očite načine, naprosto, istražujem nove mogućnosti…“

Moglo bi Vas zanimati