04
pro
2022
Vijesti

Predavanje: Zvuk na filmu: sluga lažne dubine ili generator neviđenih emocija

Tonči Bakotin

share

Kino klub Split u suradnji s organizacijom Sensoria organizira javno predavanje o zvuku na filmu. Predavanje će se održat u petak 9. prosinca u 20 sati u prostorijama Kino kluba Split (Ulica slobode 28, Dom mladih). Ulaz je slobodan.

Predavanje se održava u sklopu radionice zvuka pod mentorstvom Tončija Bakotina, a pitanja koja su početna točka razvoju teme u predavanju su: Odakle potječe zvuk u kadru? Pripada li predmetu/osobi ili je nezavisan? Kakav zvuk ne privlači pozornost kada je prisutan a potpuno mijenja percepciju kada ga nema?

“Fokus se nalazi na ulozi zvuka u filmu, njegovoj zavisnosti od slike i funkciji pri prenošenju emocije. Kroz dva primjera naizgled potpuno različitih klasika kinematografije, analizirat će se uloga zvuka u oblikovanju čitave atmosfere filma kao cjeline. Također, promotriti će film kroz prizmu muzičke teorije s uvidom kako sinkronizacija pokretne slike i zvuka/muzike diktira emociju i tempo.”

Tonči Bakotin (Ruzina Frankulin), rođen 1973. godine u Splitu, predaje o temama glazbeno-tonske tehnologije, glazbenik je  i oblikovatelj zvuka, programski voditelj udruge i glazbeno-tonskog studija Sensoria. Sredinom 1990-ih bio je članom noise-elektro ambijentalne glazbene skupine Zidar Betonsky, nakon čega radi solistički na vlastitim glazbenim projektima u elektroakustičkom kontekstu.

Diplomirao je oblikovanje zvuka u Rotterdamu, završio preddiplomski studij filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te studirao na CISCO akademiji (Cisco Certified Network Associate) na Laboratoriju za telekomunikacije fakulteta za elektronički inženjering u Ljubljani. Od 2002. godine djeluje je kao predavač glazbeno-tonske produkcije (Rotterdam, Singapur, Bangkok, Ljubljana, Zagreb, Split). Komponirao glazbu za kazalište i performanse u sklopu kolektiva Zidar Betonsky i FFT.

Bakotin je objavio autorsku elektroničku glazbu u SAD-u, Francuskoj i Njemačkoj pod aliasom Ruzina Frankulin. Radio kao urednik/oblikovatelj zvuka i/ili autor glazbe za produkciju hrvatskih televizijskih serija te nekoliko dokumentarno-eksperimentalnih filmova.

Moglo bi Vas zanimati