15
stu
2022
Vijesti

Danas premijera filma o Dori Pejačević

DORA

share

Dokumentarni film DORA – Escape into Music (DORA – Bijeg U Glazbu) danas će biti premijerno prikazan u berlinskom kinu Babylon u 19:30 sati. 

Ovaj film posvećen glasovitoj hrvatskoj skladateljici dosad je već primio četiri nagrade: najvišu ocjenu nezavisne njemačke agencije FBW, Srebrnu nagradu njujorških filmskih nagrada 2022., kao i dvije nagrade za najbolji dokumentarni film na dodjeli filmskih nagrada u FIrenzi te na Filmskim danima u Oberschwabenu.

Službena hrvatska premijera predviđena je za 2. ožujka 2023., kao dio svečanosti u povodu 100 godina od skladateljičine smrti.
Dan prije prikazivanja, 1. ožujka, lajpciška pijanistica Kyra Steckeweh održat će u Zagrebu recital s klavirskim djelima Dore Pejačević.

Kako je nastao film o Dori Pejačević

Ovim filmom zaronilo se u vrijeme koje je bilo sličnije ovom današnjem nego što bi se mislilo. Bilo je to zlatko doba sigurnosti”; piše Stefan Zweig u svojoj knjizi Jučerašnji svijet. U tom “jučerašnjem svijetu” stvarala je skladateljica Dora Pejačević (1885-1923) svoja djela koja su nipošto inferiorna u odnosu na njezine poznate kolege toga doba. Rođena je kao grofica i mogla je razviti taj talent još u ranoj dobi. No, nakon Drugog svjetskog rata i pada monarhije, morala je prilagoditi svoj život novim vremenima kako bi nastavila skladati. “Osoba poput mene ne može odabrati klasu”, pisala je prijateljici.

Nakon njezine tragične smrti u Münchenu 1923. godine, Dora Pejačević pala je u zaborav izvan njezine matične zemlje. U filmu se oživljava glazbu. AUtori, pijanistica Kyra Steckeweh i redatelj Tim van Beveren, zajedno s orkestrom dvorane Gewandhaus u Leipzigu, uspjeli su realizirati plan koji autorica nije uspjela dovršiti prije stotinu godina.

premijera, Dora, Pejačević

Promovirajući ponovno stavljanje skladateljica u središte pozornosti u glazbenoj povijesti bio je njihov cilj godinama. Zajednički film koji su Steckeweh i van Beveren ostvarili 2018. godine, Women Composers, doživio je veliku pažnju i osvojio nekoliko nagrada, uključujući prestižnu nagradu Opus Klassik za najbolju audiovizualnu produkciju u Njemačkoj 2020. godine.

Poput tog filma, novi filmski uradak nastao je bez javnih sredstava. FInanciran je uz pomoć dviju uspješnih crowdfunding kampanja i privatnih pokrovitelja te realiziran usred okolnosti pandemije koronavirusa.

Moglo bi Vas zanimati