31
sij
2023
Vijesti

Preminuo je Ante Skaramuca

Ante Skaramuca

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

share

Preminuo je dubrovački glazbenik, gitarist i pedagog Ante Skaramuca.

Skaramuca je bio dugogodišnji profesor u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, član Dubrovačkog gitarskog trija u kojem je nastupao s Franom Matušićem i Marojem Brčićem. Zajedno s Franom Matušićem bio je član Dubrovačkog gitarskog dua kojemu je za umjetnički rad u 2008. godini bila dodijeljena i Diploma Milka Trnina.

Matušić je nakon vijesti o odlasku Skaramuce napisao: “Cijeli život posvetio je glazbi i instrumentu koji je obilježio njegov život – gitari. Po završetku Muzičke akademije u Zagrebu zaposlio se u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića gdje je odgojio brojne generacije glazbenika gitarista. Mnogi od njih osvojili su nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima te nastavili na muzičkim akademijama svoje školovanje. Prof. Skaramuca ostavio je duboki trag u glazbenom školstvu Dubrovnika”.

Članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz objavu o smrti Ante Skaramuce napisali su:

“Među brojnim koncertima na kojima smo slušali Antu, zasigurno ćemo dugo još pamtiti onaj 5. prosinca 1991. u ratnom Gradu u povodu 200. obljetnice Mozartove smrti, kada je s kolegom Matušićem, Franom Krasovcem i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Iva Dražinića, uz agregat nastupao i pokazao važnost i snagu glazbe.”

Moglo bi Vas zanimati