08
ožu
2022
Vijesti

Preminuo bariton Miroslav Živković

Miroslav Živković / Foto: Domagoj Kunić

share

Miroslav Živković, bariton, solist i član Zbora Hrvatske radiotelevizije preminuo je iznenada u 70. godini života.

U HRT-ovoj objavi u povodu smrti Miroslava Živkovića stoji:

Tijekom više od četrdeset godina profesionalnog djelovanja, najprije kao član, a potom kao solist Zbora HRT-a, te na samostalnim koncertnim nastupima, stekao je reputaciju vrsnog interpreta klasičnog vokalnog te tradicijskog i popularnog repertoara. Rođen u Vinkovcima 1952., pjevanje je učio u Srednjoj glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu kod prof. Renate Šeringer te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Vladimira Ruždjaka kod kojega je i diplomirao solo pjevanje.

Kao solist sudjelovao je u nizu praizvedbi djela hrvatskih autora, među kojima su skladbe Kako jelen vrilo traži (1989.) i Sonata od sna (1991.) Igora Kuljerića, Maranatha – Dođi Gospodine Anđelka Igreca (1997.), te je zabilježio nekoliko nosača zvuka: Vesperae Beatae Mariae Virginis Vinka Jelića uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića, Kako jelen vrilo traži, Hrvatska božićna priča Igora Kuljerića, Ivan Zajc: Noćni čar te Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni uz Zbor HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića. Surađivao je s dirigentima kao što su Lovro pl. Matačić, Boris Papandopulo, Milan Horvat, Kazushi Ono, Uroš Lajovic, Igor Kuljerić, Slavko Zlatić, Vladimir Kranjčević, Tonči Bilić, te nastupao uz Zagrebačku i Slovensku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, gudačke kvartete Klima i Rucner, Collegium pro musica sacra. Nastupao je na festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Varaždinskih baroknih večeri, Glazbenih večeri u sv. Donatu, Osorskih glazbenih večeri, te tumačio glavne uloge u izvedbama Zagrebačkog opernog studija i kazališne grupe Vero pod umjetničkim vodstvom Dunje Vejzović. Redovito je gostovao u inozemstvu (Italija, Austrija, Danska, Njemačka, Kanada, Južna Amerika, Australija) te izvodio i snimao repertoar tradicijskih i popularnih skladbi. Svoju svestranost potvrđivao je i kroz nastupe na festivalima i suradnje s nizom glazbenika različitih žanrovskih opredjeljenja među kojima važno mjesto pripada Tamburaškom orkestru HRT-a i maestru Siniši Leopoldu.

Osobit trag ostavio je u Samoboru u kojem je živio od 1992. godine; ostat će zapamćeni njegovi tamošnji nastupi s Tamburaškim društvom Ferdo Livadić. U mirovinu je otišao 2017. godine, no nastavio je neumorno nastupati zadivljujući svježinom svojega baritona.

Miroslav Živković bio je dobitnik Nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda, a za osobit doprinos na području glazbenog stvaralaštva i sveukupnoj glazbenoj produkciji primio je nagradu HRT-a 2005. godine.

Posljednji ispraćaj Miroslava Živkovića bit će u četvrtak, 10. ožujka 2022. u 12 sati iz Velike dvorane Krematorija Mirogoj.

Moglo bi Vas zanimati