20
pro
2023
Vijesti

Violinist i pedagog

Preminuo je Ivo Kviring

Ivo Kviring

Ivo Kviring / Privatna fotografija

share

Preminuo je violinist Ivo Kviring (1. svibnja 1926. – 14. prosinca 2023.)

Ivan Kviring rođen je u Vukovaru, a maturirao je 1946. u Vinkovcima. Pohađao je Muzičku školu u Osijeku, učeći violinu u klasi Julija Kuglija, koji je činio prvi nastavnički kadar u školi otvorenoj 1921. godine. Nastavio je školovanje u Zagrebu u klasi Miroslava Šlika u srednjoj školi Muzičke akademije, da bi svoje obrazovanje zaokružio studirajući kod Vaclava Humla te Ivana Pinkave na Muzičkoj akademiji, gdje je diplomirao 1956. godina.

Iste je godine postao koncertnim majstorom Zagrebačke filharmonije, a na tom je položaju bio do 1958. godine. Kviring je bio član Komornog orkestra Radio Zagreba (1953.–62.) i Zagrebačkih solista (1958.–62.). Usporedno s tim započinje i pedagoški dio njegove karijere. Od 1955. do 1959. godine predavao je violinu u Državnoj muzičkoj školi u Zagrebu. Od 1962. godine bio je članom Komornoga orkestra u Stuttgartu (Stuttgarter Kammerorchester) koji je 1945. godine osnovao Karl Münchinger, a u istome je orkestru zatim bio koncertni majstor (1968.–73.), nakon čega odlazi u Simfonijski orkestar Berlinskog radija (1973.–91.), a istodobno je članom ansambla Deutsche Streichersolisten (1974.–76.). U Berlinu je također privatno poučavao violinu.

Glazbeničku je karijeru, solistički i uz orkestre, ostvario koncertirajući u domovini te mnogim europskim gradovima, ali i na gostovanjima u SAD-u i Japanu. Najveća priznanja stekao je interpretacijama glazbe Antonija Vivaldija, J. S. Bacha, W. A. Mozarta, L. van Beethovena, Felixa Mendelssohna, Johannesa Brahmsa, Bele Bartóka, Josefa Suka i Dariusa Milhauda. Bio je “cijenjen kao virtuoz briljantne tehnike, puna, pjevnoga tona, urođene muzikalnosti, stilski dotjeranih i izražajnih interpretacija”.

Enciklopedijski članak o Ivi Kviringu navodi kako su u fonoteci Hrvatskoga radija sačuvane snimke njegovih izvedbi Sonate u b-molu (Slavenska), op. 43, za violinu i glasovir Dore Pejačević i Sonate u g-molu (Didone abbandonata), op. 1, br. 10, za violinu i glasovir Giovannija Tartinija, obje uz klavirsku pratnju Ranka Filjka, te Ples za violinu solo Miroslava Miletića.

Glumio je u filmovima redatelja Michaela Bartletta, Konzert für die rechte Hand (1986.) te The Berlin Bride (2019.).

Moglo bi Vas zanimati