20
pro
2023
Vijesti plus

Uredništvo je odabralo

Ovo su najbolje pjesme 2023. godine

Najbolje pjesme godine 2023.

Najbolje pjesme godine 2023.

share

Ovo su pjesme po kojima ćemo pamtiti 2023. godinu, po odabiru uredništva portala Glazba.hr

 

Let 3 – “Mama ŠČ”

(D. Martinović, Z. Prodanović/D. Martinović/D. Baljak, I. Bojčić, D. Martinović, Z. Prodanović, M. Zec)

ŠČmanija obuzela je svijet u prvoj polovici 2023. godine. Impresivna je činjenica kako je na Eurosongu Let 3 dobio čak deset puta više glasova bodova od žirija. Zlatni traktor obišao je svijet, glasno izrazivši poruku mira i stavivši Hrvatsku ponovno na svjetsku glazbenu mapu prepoznatljivosti.

 

Grše – “Mamma Mia”

(M. Šoštarić, E. Žerić/G. Šipek)

Trideset i pet tjedana ova je pjesma u društvu najslušanijih na streaming servisima u Hrvatskoj prema Billboardovoj top ljestvici. a čak sedamnaest tjedana bila je na prvom mjestu. Veliku većinu vremena bila je jedina pjesma hrvatskih autora na toj ljestvici, a u posljednjih nekoliko mjeseci nemoguće je ući u bilo koji klub, a da ova pjesma ne zasvira nekoliko puta. Gršu je publika nagradila nagradom Cesarica za Hit svibnja, a godina je za njega bila izuzetno radna. Postao je jedno od najtraženijih imena regije, a publika ovih dana željno iščekuje njegov veliki koncert u zagrebačkom Domu sportova 10. veljače 2024.

 

Jonathan – “One Minute”

(Z. Badurina, N. Jurjević, B. Kovačić, D. Petković, T. Radinović/Z. Badurina, N. Jurjević, B. Kovačić, D. Petković, T. Radinović)

Riječki bend Jonathan predstavio je singl “One Minute” koji će se naći na njihovom novom studijskom albumu. Prema uobičajenoj praksi benda, kako sami kažu, pjesma je ekspresija skupljenih doživljaja razdoblja u kojem je nastajala. Osim po zvuku i generalnom osjećaju, pjesma se od ostalih razlikuje po tome što su se okolnosti, doživljaji i životi članova benda promijenili, pa samim time i priča o novim spoznajama. Kako poručuje Jonathan, pjesma je intimna ispovijest o nemirnom stanju duha, traženju ispravnog puta u kaotičnim okolnostima i potrebi za mirom i smislom.

 

Krankšvester – “Rat će”

(H. Marjanović/D. Miletić, H. Marjanović/D. Miletić, H. Marjanović, F. Majdak)

Najozbiljnija pjesma Porinom nagrađene grupe Krankšvester najavljuje novi album Dobri dečki i nosi upečatljivu poruku omotanu u prepoznatljivu estetiku. Njihov je društveni komentar značajno odjeknuo u javnosti, a ova će pjesma zasigurno biti jedna od najtraženijih na nastupima uživo. Skidaj gaće!

 

M.O.R.T. – “Osoba A”

(B. Blajić, I. Katić, J. Maleš, M.Mijač/B. Blajić, I. Katić, J. Maleš, M. Mijač/ B. Blajić, I. Katić, J. Maleš, M.Mijač)

Sinjska punk blues rock četvorka M.O.R.T. ove je godine objavila novi album Samo hrabro i bezveze s kojeg dolazi singl “Osoba A”. „Pjesma govori o kroničnoj šizofreniji našeg društva u kojem pojedinac često ne zna tko je, što je, kako je, od čega je, ostati, otići, popiti, biti trijezan AAAAAA!!! SESTRO!!! SESTROOO!”, objasnili su dečki iz benda M.O.R.T. Bend ujedno riff pjesme posvećuje domaćoj stoner i metal sceni: „Inspiracija su nam bili riff velemajstori She Loves Pablo, Cojones, Arises, Jare.. da spomenemo samo neke koji godinama sviraju ispod radara, hvala Bogu na undergroundu. Svjetski, a naše!”

 

Silente – “Sve što treba znat o ženi”

(T. Karamehmedović/S. Karamehmedović/N. Bratoš)

Jedna od najljepših balada grupe Silente ove je godine postigla veliki uspjeh među publikom te postala jedna od njihovih najvećih hitova, rame uz rame legendarnoj Terci. Bio je to prvi singl s novom pjevačicom Larom Viktorijom Ilić. Tekst potpisuje Sanin Karamehmedović, uglazbio ju je Tibor Karamehmedović dok je glazbeni producent Nikša Bratoš. „’Sve što treba znat o ženi’ klasičan je Silente duet Lare i Tibora“, kaže bend, „o ljudima koji su prepametni za ljubav, a preglupi za samoću“. Bend u 2024. očekuje njihov najveći koncert do sada, na zagrebačkoj Šalati 29. lipnja.

 

Andrea Ljekaj – “Puro”

(A. Ljekaj)

Dobra je godina iza DJ-a i producenta Andree Ljekaja. Njegova suradnja s berlinskim labelom Get Physical! je bila najintenzivinija do sada, a sjajna je vijest da je Ljekaj i sam pokrenuo izdavačku kuću Atje. Kao prvo izdanje predstavio je vlastiti EP Sapore Puro koji sadrži dvije pjesme – ”Sapore” i ”Puro”. Obje su stvari iznimno neobične, čudnovate, izvan okvira, a cijelo je izdanje vrlo neukrotivo, samoživo i vrlo ga je teško, pa i nemoguće, smjestiti ga u neku žanrovsku kategoriju. Posebno nas je oduševila pjesma ”Puro”, vrlo dramatična, živa, čak i žestoka. Teško je i zamisliti klupski kontekst u kojem bi sjelo da se pusti ova pjesma, no putovanje do toga sigurno bi bilo prilično divlje i smjelo, a mi bi se na njega rado uputili.

 

Tibor – “Požalit se nekom”

(T. Karamehmedović/T. Karamehmedović)

Singl “Požalit se nekom”, najavna je pjesma Tiborovog drugog i istoimenog solo albuma. Zarazni je pop rock singl, a glazbu i tekst potpisuje Tibor Karamehmedović. Sam je Tibor pri objavi singla izjavio: „O pjesmama je tako dosadno pričati. Secirati je skalpelom da vidiš koje to niti i sjećanja drže sve na tom fantastično nestabilnom okupu. Bolje rakija no savjet jer greške su tu da se, eto, ponavljaju.”

 

Debeli precjednik – “Nema me”

(T. Kovačić, D. Bestvina, I. Budaić, I. Kovačević, S. Rajković/ T. Kovačić, D. Bestvina, I. Budaić, I. Kovačević, S. Rajković/ T. Kovačić, D. Bestvina, I. Budaić, I. Kovačević, S. Rajković)

„Nema meeee, ja samo mislim da me ima, ali nema meeee“, urlalo se puno prije nego je ovogodišnje, obljetničko izdanje Debelog precjednikaAtomac, ugledalo svjetlo dana pod etiketom Dostave zvuka. Kao najavni singl albuma, “Nema me“ je dobro pripremio ljubitelje osječkih punkera na ono što su im debeljaci priremili na Atomcu, albumu koji su pohvalili kolege, kritika, a najvažnije, i publika. Tema otuđenosti u društvu, pritiskanje emocijama usred agresije kojom je svijet ispunjen, ali i vraćanje inspiracijama i korjenima (pa i u glazbi, kroz posvetu Atheistima) u skladu su s globalnim tonom kojim završava 2023., ali ne i vijek slušanja ovog catchy refrena na koji će se još bacati sa stagea.

 

Moglo bi Vas zanimati