22
velj
2022
Vijesti

Preminuo je Mark Lanegan

Mark Lanegan

Mark Lanegan

share

Mark Lanegan, glazbenik poznat po radu u bendovima Screaming Trees, Queens of the Stone Age i The Gutter Twins preminuo je u 57. godini života.

Preminuo je jutros u svom domu u gradu Killarnez u Irskoj. Obitelj je javnost molila za poštivanje privatnosti, a detalji o smrti još uvijek nisu poznati. Bio je veliki miljenik hrvatske publike, u Zagrebu je nastupio pet puta, posljednji put 2019. godine u Tvornici kulture.

Svoju karijeru Lanegan je započeo prije više od 30 godina u, pokazalo se kasnije, iznimno važnom i utjecajnom, ali i uvelike podcijenjenom bendu Screaming Trees. Premda su nakon potpisa za veliku etiketu i objavljivanja šestog albuma Sweet Oblivion 1992. zabilježili značajan komercijalan uspjeh, ipak su ostali u sjeni svojih popularnijih mlađih kolega koji su upravo u njima crpili inspiraciju. Singl s tog albuma “Nearly Lost You” postala je njihova najpoznatija pjesma na čemu mogu zahvaliti prije svega kultnom filmu “Singles” snimljenom u Seattleu 1992., u kojem su sudjelovali i neki od stvarnih aktera tamošnje glazbene scene tematizirane u filmu.

Nakon što su se raspali pioniri stoner rocka Kyuss, njihov gitarist Josh Homme pridružuje se 1996. Screaming Treesima kao ritam gitarist te se vrlo brzo sprijateljuje s Laneganom. Kad je godinu dana poslije osnovao Queens of the Stone Age upravo je Lanegana uvrstio na vrh popisa onih koje bi volio vidjeti kao pjevača ovog benda, da bi na kraju ipak odlučio po prvi put u karijeri sam preuzeti tu dužnost. No Homme očito nije odustao od svoje prvotne ideje pa Lanegan tri godine kasnije postaje punopravni član QOTSA s kojima snima niz izvrsnih albuma na kojima u nekim pjesmama preuzima čak i ulogu glavnog vokala.

Premda je još od početka devedesetih Lanegan snimao i objavljivao redovito hvaljene samostalne albume, s uspjehom QOTSA i njegova samostalna karijera dolazi u fokus šire publike pa tako 2004. album “Bubblegum” postiže pomalo neočekivan komercijalan uspjeh i Lanegan se morao odlučiti između QOTSA i vlastite karijere. Iako i dalje povremeno nastupa na njihovim koncertima i gostuje na albumima, ipak se odlučio potpuno posvetiti samostalnoj karijeri, ali i brojnim drugim suradnjama od kojih su najpoznatije one s Isobel Campbell, nekadašnjom pjevačicom škotskih Belle and Sebastian, te s Gregom Dullijem, pjevačem i gitaristom Afghan Whighsa i The Twilight Singersa, s kojim je punih šest godina vodio zajednički projekt The Gutter Twins.

Uz gore navedene glavne suradnike, lista glazbenika koji su imali tu sreću da im mračno-šarmantni vokal Marka Lanegana obogati izdanja podugačka je, a neki od njih su: Moby, Earth, Bomb the Bass, Soulsavers, UNKLE, Mad Season, Slash, Duke Garwood, Melissa Auf der Maur i Martina Topley Bird.

Kad je 2012. objavio naveliko hvaljeni album Blues Funeral i napokon došao u Hrvatsku odsvirati svoj prvi samostalni koncert, Mark Lanegan je uvjerljivo demonstrirao kultni status kojeg uživa među našom publikom pa je tako zagrebački Pauk bio rasprodan skoro tjedan dana uoči koncerta.

Moglo bi Vas zanimati