27
srp
2022
Vijesti

Preminuo Stjepan Braco Fučkar

Stjepan Braco Fučkar

Stjepan Braco Fučkar

share

Preminuo je hrvatski jazz glazbenik i teoretičar glazbe, Stjepan Braco Fučkar (Zagreb, 19. listopada 1936. – Zagreb 27.srpnja 2022.).

Stjepan Braco Fučkar većini je ljubitelja jazz glazbe poznat kao autor monumentalne knjige – leksikona Hrvatski jazzisti, jedine takve vrste do danas objavljene u Hrvatskoj.

Glazbenički put započeo je svirajući saksofon, učeći kroz privatne poduke Zdravka Trinajstića Ćoa, člana jednoga od brojnih big band skupina koji su pedesetih godina djelovali u Zagrebu. Nakon njega, poučavao ga je Zlatko Puhalović Mifka, koji mu je preporučio da upiše srednju školu za klarinet, s obzirom na to da tada glazbene škole nisu nudile učenje saksofona. Već tijekom srednje škole i sam počinje svirati u ansamblima (s Radanom Bosnerom, Ivom Körblerom i Silvijem Glojnarićem).

Nakon završetka Srednje glazbene škole Vatroslav Lisinski u Zagrebu (klarinet u razredu Josipa Nochte i Govannija Cavalina) postaje član Grupe Ursule May, s kojom odlazi u Finsku. Po povratku u Zagreb upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, na kojoj je 1967. diplomirao na Teoretsko–nastavničkom odsjeku. Iste godine počinje raditi na Radio Zagrebu u sklopu netom otvorenog Odjela za fonomaterijale. Potom prelazi u Redakciju zabavne glazbe, isprva kao suradnik, a kasnije kao urednik. Vodio je i uređivao emisije Zeleni Megaherc, Sunčani sat Pops, Jutarnji program, Noćni program, Glazba za sanjarenje, Vrijeme za swing, a od 1967. do 2002. i emisije o jazzu poput Stereorame jazza, Jazz za diskofile i To je jazz te Vrijeme je za jazz.
Kako je pojasnio u svojoj knjizi: “Od 1982. godine u svakotjednoj emisiji o jazzu jedanput sam na mjesec predstavljao domaću jazz scenu – glazbenike, orkestre, ansamble ili događaje, a u ostala tri termina svjetske orkestre, ansamble, glazbenike i događaje, koristeći se opsežnom stranom literaturom, ali i popratnim komentarima na gramofonskim pločama, kasnije CD-ima. Kad je riječ o domaćim temama, autorima i njihovim djelima, dakako, posao mi je otežavalo to što nije bilo ni ploća, ni CD-a, a ni literature.”
Uz dugogodišnji urednički posao na radiju, sudjelovao je u radu nekolicine glazbenih sastava, svakodnevno nastupajući sve do kraja osamdesetih.
Godine 2002. odlazi u mirovinu no i dalje je povremeno nastupao kao glazbenik.

Stjepan Braco Fučkar

Moglo bi Vas zanimati