06
stu
2022
Vijesti

Što donosi drugo izdanje Gibanja

gibanja

gibanja

share

Nadolazeći je tjedan bogat brojnim događanjima u svijetu glazbe i zvuka, a u Zagrebu se od 9. do 12. studenog odvija drugo izdanje Gibanja – eksperimentalnog zvučnog događanja u organizaciji udruge KONTEJNER čiji ovogodišnji program sada predstavljamo i nešto detaljnije.

Ovo međunarodno događanje dio je proslave 20 godina djelovanja udruge KONTEJNER i predstavlja uzbudljiv program iz područja eksperimentalnih zvučnih izričaja, umjetnosti zvuka, prostorno-zvučnog te audiovizualnog stvaralaštva s naglaskom na izričaje koji mijenjaju način slušanja i auditivnu percepciju. Program će se odvijati u Pogonu Jedinstvo, klubovima Peti kupe i Močvara te u Muzeju suvremene umjetnosti, a ulaz na sva događanja je slobodan.

Program započinje u srijedu 9. studenog u 20 sati u klubu Peti kupe audiovizualnim nastupom francuskog umjetnika Maotika i nizozemskog producenta i violončelista Maartena Vosa koji će predstaviti Nepredvidljivo vrijeme. Ovaj audiovizualni rad tematizira klimatske promjene, a publika će tijekom nastupa promatrati životni ciklus vrtložnih fenomena poput tajfuna, uragana i tropskog ciklona koji demonstriraju razornu moć prirode i hitnost potrebe njezina očuvanja.

KONTEJNER

Fuse Nemesis, Mutek, Transart 2020

Istoga dana u 18:30 sati u maloj dvorani Pogona Jedinstvo, održat će se koncert i predstaviti instalacija Sicomat autora Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza, Andree Matošević, Miodraga Gladovića i Marija Kalogjere. Sicomat tematizira industrijsku tišinu, neprirodnu za brodogradilišne gradove poput Pule, kojom se umjetnici bave, i uvode u rad Sicomat – plamenobacački stroj za rezanje brodskog lima koji služi kao ishodište industrijskog zvukovlja i buke. Instalacija će se moći poslušati i pogledati na istom mjestu u četvrtak i petak od 18 do 21 sati.



Drugi dan, četvrtak 10. studenog obilježit će nastupi Thomasa Ankersmita, Ivone Eterović tonote te bioakustičke grupe Jata C. Thomas Ankersmit je glazbenik i umjetnik zvuka čiji je glavni instrument sintetizator, odnosno model sintesajzera Serge Modular, a bavi se akustičkim fenomenima poput infrazvuka i otoakustičkih emisija – zvukova koji izviru iz unutrašnjosti naše glave, a stvaraju ih same uši što dovodi do krajnje imerzivnog iskustva kakvo je malo tko od slušatelja prije iskusio.

KONTEJNER

Thomas Ankersmit, foto Mich Leemans

Istog dana od 19 sati u velikoj dvorani Pogona izvest će svoj rad Perceptivna geografija posvećen američkoj skladateljici i pionirki psihoakustičkog zvuka Maryanne Amacher (1938.–2009.) o čijem će radu istoga dana u 18:30 sati održati uvodno predavanje. Za svaki performans Ankersmit svoj instrument prilagođava rezonantnim karakteristikama prostora izvedbe. U vremenu u kojoj se naizgled sve konzumira preko ekrana i slušalica, Perceptivna geografija je performans koji se zaista može doživjeti samo u sadašnjem trenutku i stvarnom, fizičkom prostoru.

Thomas Ankersmit / Foto: Udo Siegfriedt

tonota (Ivona Eterović) će u 20 sati u istoj dvorani praizvesti prostorno-zvučnu kompoziciju neizvjesnost kojoj je cilj dočarati osjećaj neizvjesnosti i načine na koje se ljudi nose s nesigurnošću, a inspirirana je drastičnim promjenama života za vrijeme recentne pandemije. Program završava u 21 sat u Muzeju suvremene umjetnosti nastupom slovenske bioakustičke grupe Jata C koja će izvesti višekanalnu zvučnu kompoziciju Kronolit u kojoj istražuje akustičke i temporalne dimenzije kamenih struktura. Rad ostaje u MSU-u u obliku instalacije – kamenog instrumenta koja će se moći poslušati i pogledati i u petak od 11 do 19 sati te u subotu od 11 do 18 sati.

tonota, foto Teodora Lukavski

U petak 11. studenog, Gibanja predstavljaju audiovizualni performans nizozemske umjetnice Mariske de Groot i koncert austrijskog trija PLF. Mariska de Groot će u klubu Močvara u 20 sati izvesti svoj rad Stirred Mandala II, hipnotički svjetlosni i zvučni performans koji proizlazi iz autoričinih dugoročnih istraživanja optičkog zvuka i spiralnih pokreta u tijelu i stroju.

Mariska de Groot, Stirred Mandala II, audiovizualni performans_03

U 21 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo nastupit će cyberpunk bend PLF kojeg čine Peter Kutin, Fridge Brandhi i Lukas König. PLF su nesvakidašnji bend na oštrom rubu između brutalističkog post-punka, noisea i slobodne improvizacije. Ranije istog dana, u 19 sati u velikoj dvorani Pogona, predstavit će se radionica field recordinga i prostorno-zvučnog stvaralaštva održana pod vodstvom umjetnika Davora Sanvincentija i Hrvoja Nikšića u sklopu međunarodnog projekta Zvučni eksperimenti.

PLF, foto Philippe Gerlach

Usubotu 12. studenog, nastupit će glazbenici, istraživači i multimedijalni umjetnici Ivar Roban Križić, Bojan Krhlanko i Miodrag Gladović te violončelistica Okkyung Lee. Vrsni jazz improvizatori, glazbenici Ivar Roban Križić i Bojan Krhlanko u svom se djelu Performing Reflection (19 sati, velika dvorana Pogona) bave različitim kognitivnim stanjima u kojima se izvođač nalazi tijekom improvizacije.

Okkyung Lee

U 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo po prvi put u Hrvatskoj će nastupiti izvanredna improvizatorica na violončelu Okkyung Lee koja inspiraciju crpi iz široke lepeze utjecaja – od noisea, improvizacije, jazza i zapadnjačke klasične glazbe, do tradicionalne i popularne glazbe iz svoje domovine Južne Koreje koristeći ih za stvaranje vrlo osebujnog zvuka i site specific radova kojima propituje ustaljenu hijerarhiju tradicionalnih koncertnih okruženja.

Miodrag Gladović, foto Dinka Radonić

U 21 sati u velikoj dvorani Pogona, Miodrag Gladović – jedan od najprominentnijih predstavnika hrvatske suvremene eksperimentalne i improvizatorske glazbene scene, praizvest će drugu ovogodišnju novu produkciju za Gibanja – višekanalnu kompoziciju Skladba za malu harmoniku i velike zvučnike.

Moglo bi Vas zanimati