22
velj
2022
Vijesti

Putokazi: kraj dojmljive karijere

Putokazi, zbor, miranda đaković, rijeka

Putokazi

share

Statue Porin u vitrinama Putokaza, 18 prvih festivalskih i još mnogo priznanja tek su podsjetnik na veliku karijeru zbora koji je mnogostruko obilježio suvremenu hrvatsku glazbu.

Simbolično danas, 22. veljače 2022. zbor Putokazi prestaje s radom.

Osnovan je istog datuma 1984. godine i nakon 38 godina djelovanja, 10 pjevačkih generacija, 14 albuma te više od 400 pjevačica i pjevača, zbor koji je od prvog dana neumorno vodila Miranda Đaković kroz umjetnički čin zatvara svoja vrata, a dio građe bit će pohranjen u Muzeju grada Rijeke.

Putokazi su tijekom 38 godina djelovanja doživjeli mnogobrojne metamorfoze. Glavna je bila 2003. godine kad su od mješovitog zbora postali ženska vokalna skupina. Iz zbora su derivirane druge skupine, a čak dvije su reprezentirale Hrvatsku na Eurosongu: jednokratni Put je bila prva skupina koja je branila boje Hrvatske, a kasnije su nastupile djevojke iz dugovječnije skupine ENI.

One i danas imaju zanimljive karijere: Nikolina Tomljanović kao solistica, Ivona Maričić Kukuljan pjeva u bandu The Rozh, a Iva Močibob u Turistima i Parafima. Također, i Vivien Galletta ostvarila je zanimljivu solo-karijeru.

Raznovrsni albumi koji uključuju posvete The Beatlesima i tema iz mjuzikala, kao i izvrstan tercet etno-albuma u finalu rada Putokaze je odveo na staze unikatne elektronike koje su otkrile Mirandu Đaković i kao vrsnu autoricu. Sjajni albumi Porculan, Mjesec i Meandri te DVD-ovi Stroj 22.2.22 (!!!) i 33 otkrili su osebujnu dimenziju zbora koji je definitivno oplemenio hrvatsku popularnu glazbu.

Putokazi su mnogo polagali i na vizualnu dimenziju, pa su realizirali i vlastiti mjuzikl Raskružje, ali i filmski omnibus inspiriran njihovom glazbom – Meandri. Rezultat? Film je dobio prvu nagradu Međunarodnog festivala glazbenih filmova u Parmi prošle godine.

Moglo bi Vas zanimati