26
stu
2021
Vijesti

Putovi hrvatske glazbe: Izazovi vremena za šelak ploče

share

Putovi hrvatske glazbe nastavljajući 22. sezonu otkrivaju zanimljivosti o jedinstvenim tragovima povijesti bilježenja glazbe – krhkim šelak pločama koje su se na 78 okretaja u minuti živo vrtjele u prvoj polovici prošlog stoljeća. Izazovi vremena za te tragove prošlosti postavljaju se i za znanstvenike istraživače koji su prije dvije godine pokrenuli intrigantan projekt o diskografskoj industriji u Hrvatskoj od 1927. godine do kraja 1950-tih.
Projekt koji okuplja nekoliko suradnika različitih usmjerenja i iskustava vodi etnomuzikologinja Naila Ceribašić koja će biti naša gošća u studiju s kolegicom Jelkom Vukobratović, a snimili smo razgovore sa još tri suradnice u projektu: Željkom Radovinović, Irenom Miholić i Dorom Dunatov.
O stanju tragova te značajne povijesti glazbe, odnosno glazbenog tržišta, o ostvarenome i zacrtanom, o glazbi koja uvijek donosi iznenađenja, uz preslušavanje nekih karakterističnih primjera, te uz ulomak iz emisije koja je predstavila jednog od strastvenih kolekcionara šelak ploča Ivana Mirnika, a koju je za ciklus Oda-birano ostvarila još jedna suradnica projekta Nada Bezić, otvaramo pogleda na razdoblje povijesnih i političkih promjena koje su svakako imale i svoje utjecaje na glazbenu, odnosno diskografsku industriju.

Emisiju Putovi hrvatske glazbe poslušajte na HR3 u petak od 11 do 13h, a nakon emitiranja OVDJE.
Urednica i voditeljica emisije je Iva Lovrec Štefanović.

Moglo bi Vas zanimati