04
tra
2023
Vijesti

Randevu u osam

Rasprodan koncert Tereze Kesovije u Tvornici kulture

Tereza Kesovija

Tereza Kesovija /Igor Auferber

share

Tri dana uoči nastupa, rasprodan je koncert naše istinske glazbene dive Tereze Kesovije.

Randevu u osam ciklus je u sklopu kojega u Tvornici kulture nastupaju najveće velikanke i velikani hrvatske glazbene scene, a nakon uspješnih koncerata Stjepana Jimmyja Stanića i Drage Diklića, u četvrtak, 6. travnja 2023. godine na pozornici će zasjati neponovljiva Tereza Kesovija.

Tereza Kesovija čitav je život posvetila glazbi. Od osnovne je škole svirala flautu, a dok je studirala na zagrebačkoj Akademiji bila je članicom simfonijskog orkestra Radio Zagreb. Svoj je prvi veliki nastup imala 1961. u zagrebačkom Varijetetu, a ubrzo je počela nastupati i u inozemstvu.

Tereza se istaknula nastupima na brojnim festivalima na kojima je dobila mnoge nagrade i priznanja, a neki od njih su festival u Splitu, Zagrebfest, festival Melodije hrvatskog Jadrana, opatijski festival Dani jugoslavenske zabavne muzike, Dubrovnik fest, Beogradsko proleće te Večeri dalmatinske šansone. 2009. godine dobila je čak dvije nagrade za životno djelo – Porin te onu grada Dubrovnika.

Osim bogate karijere na domaćem terenu, Tereza je 1965. godine započela graditi svoju karijeru u Francuskoj, a već 1967. godine izdala je i svoju prvu ploču na francuskom jeziku C’est Ma Chanson. 1988. godine imala je veliki solistički koncert u pariškoj Olympiji, ostvarila je brojne glazbene i umjetničke suradnje s velikim francuskim umjetnicima, a sve je to rezultiralo odlikovanjem Viteza Visokog odličja za doprinose francuskoj kulturi 1999. godine te prestižno odličje Časnika reda umjetnosti i književnosti 2021. godine.

Tereza je dvaput nastupila na Euroviziji, a prava je zanimljivost što je 1966. godine nastupila kao predstavnica Monaka pjesmom ”Bien plus fort”, dok je 1972. godine predstavljala Jugoslaviju pjesmom ”Muzika i ti”. U svojoj diskografiji sada broji preko pedeset albuma, a slovi i kao najtiražnija glazbenica na ovim prostorima.

Ulaznice za koncert su rasprodane, a zagrebačka će publika u četvrtak u Tvornici kulture biti dijelom velike karijere istinske hrvatske glazbene dive koja će zablistati na pozornici Velikog pogona te izvesti svoje najljepše pjesme čiji sjaj i emocija nikada ne blijede. ”Posljednja i prva ljubavi”, ”Prijatelji stari gdje ste”, ”Nono, dobri moj nono”, ”Za jedan tren”, ”Ja ću uvijek biti tvoja”, ”To sam ja”, ”Što je ostalo od ljubavi” samo su neke od pjesama čiji stihovi u Terezinoj izvedbi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a pjevaju ih, cijene i vole sve generacije.

Moglo bi Vas zanimati