17
sij
2023
Vijesti

Šest sati umjetničkog programa Rođendana umjetnosti

share

Rođendan umjetnosti na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

Program proslave Međunarodnog rođendana umjetnosti održat će se od 18 do 24 sata u prostorima Muzičke akademije. Hrvatska se ove godine proslavi pridružuje kroz zajednički program Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije te Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučišta u Zagrebu.

Program će otvoriti Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, a nakon svečanog otvaranja posjetiteljima će kratki program izvesti dekan Muzičke akademije Igor Lešnik, dekan Akademije dramske umjetnosti Davor Švaić te dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak.

Detaljan raspored programa Rođendana umjetnosti na Muzičkoj akademiji možete pronaći OVDJE.

Prijenos na Hrvatskom radiju

Ideja otkačenog francuskog fluksusovca Roberta Fillioua (1926-1987) o rođendanu umjetnosti koji je (kao milijuntni) proglasio prije 60 godina i ove će godine umjetnike diljem svijeta okupiti u stvarnoj ili imaginarnoj mreži slavlja različitim prilozima.
Zagreb ove godine slavi u velikom projektu umjetničkih akademija u prostorima Muzičke akademije i to od 18 sati do ponoći, a Hrvatski radio koji se u Euroradijski projekt četverosatnih prijenosa uključuje već osamnaesti put preuzima iz tog mnogostrukog zagrebačkog studentskog slavlja jedinstveni projekt TEOTWAWKI (The End of the World As We Know It) koji mladi umjetnici ostvaruju pod vodstvom redatelja Hrvoja Korbara zamišljajući eksperimentalni radioprogram za smak svijeta – uz skladbe “Caligo” Lovre Stipčevića, “Perun i Volos” Sare Jakopović i “Miss Saxobeat” Tina Ujevića uz glasove studenata glume Lane Ujević, Dore Rimić Rakar i Lovre Rimca. 
Euroradijski prostor koji ćemo pratiti u izravnome prijenosu na Trećem programu od 20 sati do ponoći uz prijenos zagrebačkog projekta TEOTWAWKI,  donosi priloge kojima ćemo proći od Bukurešta do Stockholma, Berlina, Beograda i Lisabona, kroz Švicarsku i Sloveniju, Prag i Bratislavu,  uz sudjelovanje belgijskog umjetnika Warda Weisa s “Posljednjom notom”, te jedinstveni projekt “The Kitchen” koji (uz ključni pojam EGG, odnosno jaje, kuhanje i različito zvučno spravljanje) vodi britanski umjetnik Matthew Herbert, da bi uz Austrijski radio bili povezani iz Beča sa radijskim programima preko Atlantika, odnosno programima iz New Yorka, Vancouvera i Argentine.
Više informacija pronađite na stranicama HRT-a.
Urednica projekta događaja u Zagrebu (Odjel Drama) je Adriana Kramarić, urednica i komentatorica prijenosa (Odjel Glazbeni sadržaji) je Iva Lovrec Štefanović. Snimka radijskog prijenosa bit će dostupna i u Slušaonici, a videostream zagrebačkog projekta može se pratiti na FB stranici Dramskog programa HR-a.

Moglo bi Vas zanimati