13
sij
2023
Vijesti

Rođendan umjetnosti 17. siječnja 2023. na Muzičkoj akademiji

Vivat academia Orange vs blue 2020 Matija Kasaić

share

Međunarodni rođendan umjetnosti šezdeseti će se put obilježiti 17. siječnja diljem svijeta, a ovoj inicijativi pridružuje se i Hrvatska i to kroz zajednički program Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije te Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučišta u Zagrebu. Kroz raznolik program u trajanju od 18 do 24 sata koji će se održati u prostorima Muzičke akademije i u kojem svojim radovima sudjeluje na stotine studenata, cilj je publici svih uzrasta približiti uvid u vrijednosti i posebnosti visokoga mjetničkog obrazovanja.

17. siječnja francuski je umjetnik Robert Filliou 1963. godine proglasio milijuntim rođendanom umjetnosti koji se otad naovamo svake godine obilježava posebnim programima diljem svijeta.

Domaća proslava Rođendana umjetnosti uključit će prikaz nastajanja dramskih predstava, uvježbavanje glazbenih izvedbi, izradu likovnih radova, primjenu umjetničkih rješenja u videoigrama, znanstvene radove u umjetnosti, stvaralačke susrete u studiju za snimanje ili na koncertu, u muzeju, u galeriji, potom diseminaciju umjetničkih rezultata putem radijskih i televizijskih postaja, izložbi ili predstava – sve to čini slobodan protok sadržaja neopterećen uobičajenim oblicima predstavljanja kako je i priželjkivao tvorac ideje Robert Filliou. Na isti će se način u cijelom svijetu obilježiti 1.000.060-i međunarodni Rođendan umjetnosti.

Šestosatni program simbolički će uključiti po jedan sat programa za svako desetljeće dosadašnjeg održavanja manifestacije u koju će se i ove godine izravno uključiti Europska radiodifuzijska unija (EBU) putem Dramskoga i Glazbenoga programa Hrvatskog radija i video streaminga.

Akademija dramske umjetnosti predstavit će najbolje radove studenata različitih odsjeka: fragmente recentnih ispitnih produkcija Odsjeka glume – predstave Othello Williama Shakespearea, solističke nastupe studenata Odsjeka plesa, otvorenu probu glazbeno-plesne izvedbe za Muzički biennale Zagreb 2023. studenata Odjeka plesa i Jazz-ansambla Muzičke akademije, DeSADU – javna čitanja tekstova studenata Dramaturgije, program radija KRADIO FM (emitiranje podcasta, razgovori sa studentima triju akademija, late night pozivi, radiofonijsko čitanje studentskih tekstova), projekcije studentskih filmova forma kratki Odsjeka filmske i TV režije, proces montaže jednostavnijih igranih i dokumentarnih formi i montažu zvuka Odsjeka montaže te prezentaciju programa razvoja videoigara – Edu4Games.

Akademija likovnih umjetnosti predstavit će se nizom aktivnosti kojima će široj javnosti prezentirati djelovanje svih šest odsjeka Akademije. Studenti Slikarskog odsjeka na cjelovečernjoj radionici portretirat će posjetitelje i predstaviti svoje radove; Odsjek za animirani film i Nove medije ponudit će presjek najboljih studentskih animiranih filmova u posljednjih deset godina. Kiparski i Nastavnički odsjek predstavit će skulpture većeg i manjeg formata te instalacije studenata: instalaciju Jelene Bogdanić Plastično igralište, skulpturu studenta Kiparskog odsjeka Leonarda Loscialea; instalaciju alumne Grafičkog odsjeka Monike Milas.

Također, Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina održat će cjelovečernju radionicu retuša te postaviti izložbe kopija i vježbi konzervatorsko-restauratorskih radova. Odsjek za animirani film i Nove medije će postaviti umjetničke instalacije svojih studenata završnih godina studija i alumna smjera Novi mediji. Grafički odsjek predstavit će projekt izrade videoigara Edu4games, videoradove alumna i nekoliko umjetničkih instalacija.

Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta posjetiteljima će omogućiti direktan kontakt sa studentima s ciljem upoznavanja uloge dizajna u društvu. Kroz spomenuto druženje pod nazivom Dizajner je prisutan / Dizajner je dar nastojat će se objasniti metodologija dizajnerske prakse i interdisciplinarni karakter profesije koja se nerijetko pogrešno doživljava. Teza da dizajner nije samo estet i onaj koji se uključuje na kraju, već punopravni član i dar svakom kolektivu bit će argumentirana prikazom selekcije recentnih studentskih ostvarenja iz raznih područja dizajna.

Muzička akademija kao domaćin događanja predstavit će se nastupima različitih komornih sastava i ansambala s djelima od baroka do najnovijih skladbi studenata Odsjeka za kompoziciju i teoriju glazbe, javnim satovima te otvorenim probama Duhačkog orkestra te Gudačkog komornog orkestra Muzičke akademije. Posjetitelji će imati priliku doživjeti kako se uvježbavaju skladbe za nastupe, kako se koristi elektronička oprema u suvremenim skladbama te kako nastaju izvedbe u kojima zajednički sudjeluju glumci, plesači i glazbenici poput probe glazbeno-plesne izvedbe za Muzički biennale Zagreb 2023. studenata Odsjeka plesa ADU i Jazz ansambla MA. Kao gosti nastupit će i studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Ulaz na program je slobodan.

Moglo bi Vas zanimati