17
sij
2022
Vijesti

Hrvatski radio večeras uživo donosi Rođendan umjetnosti

Rođendan umjetnosti

share

Hrvatski radio na svojem Trećem programu preuzima prijenos-proslavu Rođendana umjetnosti  otvarajući jedinstveno medijsko putovanje diljem Europe. U proteklih šesnaest godina europskoj publici HR je predstavio brojne hrvatske suvremene umjetnike sklone eksperimentiranju zvukom – ove godine to je mladi perkusionist, skladatelj i programer Alex Brajković. Za Rođendan umjetnosti Brajković će premijerno izvesti nova djela iz ciklusa Lineworks, a neke od skladbi koje će izvesti u Studiju Bajsić na HRT-u dio su novog albuma koji će objaviti u proljeće.

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926-1987) koji je (na svoj rođendan) 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nastavljajući tu ideju nakon njegove smrti umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti tu  zamisao VJEČNE MREŽE – a tako to bude i ove godine: svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija – organizira svoje slavlje. Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncertnoj dvorani. Jedini uvjet jest da svatko (svaka skupina) svoje darove Umjetnosti šalje odnosno razmjenjuje s drugima.

U multiinstrumentalnom, elektroakustičkom performansu pod naslovom Lineworks Brajković “istražuje ravnotežu između kompozicije i improvizacije, sintetiziranih i akustičnih zvukova, krutog i elastičnog glazbenog materijala, intenzivnih ritmova i ambijentalnih tekstura”. Svoje skladbe izvodi uz korištenje modularnih sintetizatora, računala, udaraljki i manipuliranih zvukova iz prirode i studija.
Urednice ovog projekta su: Adriana Kramarić (Odjel Drama HRT-a) i Iva Lovrec Štefanović (Odjel Glazbeni sadržaji HRT-a).

Rođendan umjetnosti možete pratiti u eteru Trećeg programa HR-a od 20 sati do ponoći, danas, u ponedjeljak 17. siječnja, te putem platforme  hrti, dok će videostreaming koncerta iz Studija Bajsić biti dostupan na Facebook stranici Dramskog programa Hrvatskog radija. Nakon emitiranja prijenos možete naći u  Slušaonici.

Više o programu i samome projektu pročitajte na stranicama HRT-a.

 

Moglo bi Vas zanimati