15
sij
2022
Vijesti

Preminuo akademik Davorin Kempf

Davorin Kempf

Davorin Kempf

share

Preminuo je akademik Davorin Kempf, skladatelj, muzikolog i glazbeni pedagog, eruditsko širokog interesa za umjetnost i glazbu koju je “nastojao što više upoznati”, kako je skromno govorio, gradeći svoj značajni opus i životno djelo na temeljima koje je postavio na studiju klavira, dirigiranja i kompozicije.

Rođen je 21. kolovoza 1947. u Virju. Nakon požeške gimnazije završio je srednju glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku. Na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu prvu je diplomu stekao 1971. godine, diplomiravši klavir u klasi Stjepana Radića, dok je već naredne godine diplomirao i dirigiranje 1972. kod Igora Gjadrova te potom kompoziciju 1973. godine kod Stjepana Šuleka, čijem se umjetničkom credu uvijek divio i čiji je jasan estetički stav uvijek isticao kao primjer odraza takvoga uvjerenja.

Kao stipendist DAAD-a usavršavao se skladateljski na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Stuttgartu 1975-76. kod Milka Kelemena i Erharda Karkoschke te na Musikhochschule Köln 1976-77. godine kod Mauricia Kagela, Joachima Blumea te Hans – Ulricha Humperta.
Kao dobitnik stipendije Fulbright završio je magistarski studij iz kompozicije na Sveučilištu u Iowi, u klasi Donalda Martina Jennija i Kennetha Gabura, zaključivši svoje američko obrazovanje 1990. godine diplomom Master of Arts (Music). Godine 1994. i 1997. boravio je kao stipendist DAAD-a na kraćim studijima i istraživanjima pri Elektroničkom studiju Tehničkog sveučilišta u Berlinu kod Folkmara Heina.

Doktorirao je 2006. godine na Freie Universität u Berliun (Fachbereich Philosophie und Geisteswissenschaften) kod Albrechta Riethmüllera.
Kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za kompoziciju i teoriju glazbe bio je zaposlen od 1995. do umirovljenja 2017. godine. Od 2000. godine bio je redoviti profesor u trajnom zvanju.

Od 1996. do 2004. godine bio je umjetnički ravnatelj Požeških orguljaških večeri. U sezonama 2012-13. i 2013–14. imao je status rezidencijalnog skladatelja Zagrebačke filharmonije. Bio je predsjednik Prosudbenog povjerenstva 2. i 3. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note, 2013. i 2014. godine, predsjednik Stručnog povjerenstva za poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2017. i 2018. godine, te član Ocjenjivačkog suda (glasovir) Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo.

Skladbe su mu izvođene na koncertima i glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Njemačka, Austrija, Švicarska, Italija, Slovačka, Češka, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Engleska, Portugal, Belgija, SAD, Kanada, Meksiko, Japan, Rusija, Ukrajina, Irska, itd.) te emitirane u različitim radijskim i televizijskim programima. Skladba Mariposa de luz / Leptir svjetlosti bila je zadana skladba hrvatskog autora na 5. EPTA Međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić u Zagrebu 2014. godine.
Godine 2016. dodijeljena mu je Nagrada Porin za životno djelo.

U moju glazbenu poetiku „ukomponirana“ je i težnja za ljepotom. Ljepota, dakako, ima više lica i nije ju moguće jednoznačno odrediti, ali bez njenog ozračja glazba mi je kao umjetnost nezamisliva.

– Davorin Kempf (1947. –  2022.)

Moglo bi Vas zanimati